PROTESTI

Fočaci brane svoje rijeke od mini hidroelektrana

Traže hitno obustavljanje radova u slivu rijeke Bjelave

Piše: Al. B. / Avaz.ba

7.8.2020

S današenjeg okupljanja. A. Bajramović

Udruženje građana „Bjelava“ iz Foče uz podršku sličnih nevladinih organizacija iz drugih gradova BiH organiziralo je proteste protiv izgradnje mini hidroelektrana.

Na ovaj način oni su izrazili zabrinutost zbog radova koji se, bez adekvatne dokumentacije, izvode na rijeci Velika Bjelava, te zatražili reakciju nadležnih inspekcijskih, općinskih i entitetskih organa.

- Ovim protestima tražimo da se svi započeti radovi odmah obustave i da se vodotokovi vrate u prvobitno stanje. Zahtijevamo da se ukine dozvola za geološka istraživanja na rijekama Velika i Mala Bjelava, jer je izdata bez riješenih imovinsko – pravnih odnosa, te da se hitno raskinu svi koncesioni ugovori u slivu Bjelave i drugih rijeka na području Foče – kazao je Jovan Drakul iz Udruženja građana „Bjelava“.

Okupljeni građani kazali su da od ishoda borbe za Bjelavu ovisi i sudbina svih ostalih rijeka na području Foče, da od izgradnje malih hidroelektrana koristi imaju samo investitori, te da će svoju borbu za rrijeke nastaviti svim pravnim sredstvima. Oni su podržali odluku Parlamenta FBiH o zabrani izgradnje MHE, te očekuju da ista odluka bude donešena i u Skupštini RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.