SARAJEVO

Zanatlija može dobiti poticaj samo ako je član Obrtničke komore KS

Izumiru stari zanati po kojima je grad prepoznatljiv

A. JAMAKOVIĆ

27.10.2014

Vlast nema sluha za stare zanate po kojima su Sarajevo i Baščaršija prepoznatljivi u svijetu, smatra predsjednik Udruženja „Stari zanati" Mehmed Kalajdžisalihović. Prema njegovom mišljenju, glavni razlozi zbog kojih ovo zanimanje izumire su padanje kupovne moći građana zbog recesije te smanjena potreba za zanatskim proizvodima.

Guše zanate

- Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta guši zanate jer još nije reagiralo na naša upozorenja da je sastav Obrtničke komore KS nezakonito izabran. Ministru Sanjinu Halimoviću (SDA) sve smo prezentirali uz dokumente, ali nije reagirao. Napravljen je diskriminatorski potez prema kojem je moguće da zanatlija dobije poticaj samo ako je član Komore - napominje Kalajdžisalihović.

1997. godine formirano Udruženje

3,2 KM mjesečna članarina 

Ove tvrdnje nam je potvrdio i izvještajima federalnog inspektora te samog Ministarstva.

- Međutim, pred kraj mandata Halimovića, Ministarstvo je poslalo Ministarstvu privrede KS dopis da se OKKS-u da saglasnost na statut, a nikakve promjene nisu napravljene - dodaje Kalajdžisalihović.

Poslao dopis

Predsjednica OKKS-a Dženita Kapetanović kazala nam je da bi zanatlije trebale više sarađivati s njima te da je prilikom organiziranja izbora bio raspisan javni konkurs.

- Svi su se mogli prijaviti na izbore i mi nismo krivi što to neko nije uradio. Greške koje su se javile su ispravljene pa je ministar Halimović drugi put poslao dopis Ministarstvu privrede KS i trenutno je to u proceduri. Statut je urađen prema protokolu za šta postoji dokumentacija. Što se tiče poticaja, dok se ne završi papirologija, ne možemo učestvovati u njima - dodala je Kapetanović.

Ranije dobivali grantove

- Za vrijeme dok je ministar bio Velimir Kunić stanje je bilo mnogo bolje. Zanatlije su dobivale grant sredstva od kojih su mogli kupiti repromaterijal, mašine ili alate te urediti ambijent u kojem rade - dodao je Kalajdžisalihović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.