SARAJEVO

Povećan broj građana koji se žale na bolove u mišićima

Temperaturne oscilacije uzrokuju viroze

F. N. - A. Š.

5.11.2014

Pulmolog Teufik Hadžiosmanović kazao nam je da temperaturne oscilacije pogoduju razvoju viroza te da je upravo zbog toga u zdravstvenim ustanovama povećan broj pacijenata s povišenom temperaturom.

- Preporuka je građanima da trebaju unositi što više C-vitamina, odnosno što je više moguće jesti voće i povrće. Potrebno je, koliko se može, izbjegavati javne skupove i često prati ruke, pogotovo djeca. Građani se trebaju slojevito oblačiti i, ukoliko imaju povišenu temperaturu, preležati da bi se što prije oporavili - kazao je Hadžiosmanović i dodao da se, ukoliko postoji, virus nikako ne može izbjeći.

Bilsena Šahman, šefica „Apoteke Sarajevo“ koja se nalazi u zgradi Hitne pomoći, rekla nam je da je povećan broj pacijenata koji se žale na visoku temperaturu, malaksalost, bolove u mišićima, povraćanje te proljev.

- Pacijentima se najviše preporučuju analgetici i antipiretici, jer je u pitanju viroza popraćena visokom temperaturom. Također, pacijenti traže i neke medikamente za nadoknadu izgubljene tečnosti. Viroze uvijek obaraju imunitet pa se preporučuje i upotreba lijekova koji imaju C-vitamin - Istakla je Šahman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.