SARAJEVO

GRAS neće prihvatiti donaciju 20 tramvaja

“Avaz” saznaje Sarajevske šine ne odgovaraju turskim vozilima

Autor:J. G.

8.11.2014

Preduzeće GRAS, kako trenutno stoje stvari, neće prihvatiti donaciju 20 tramvaja koje 
im planira dati turski grad Konja. Tramvaje neće prihvatiti jer ne odgovaraju sarajevskim šinama, a najveći problem predstavlja S krivina na Marindvoru. 

U GRAS-u smatraju da bi tramvaji mnogo značili preduzeću, jer bi se dodatno poboljšao tramvajski saobraćaj, ali zbog problema s tehničkim karakteristikama u ovoj firmi još su u velikoj dilemi. 

Avdo Vatrić, generalni direktor GRAS-a, nije nam mogao potvrditi informaciju da će odbiti tramvaje, ali je nije ni negirao. Kazao je da će sve biti poznato naredne sedmice.

- Kontaktirali smo kolege iz Kelna za stručno mišljenje, jer su isti tramvaji vozili po njihovim prugama. Potvrdili su nam da bi se vozila mogla uklopiti na naše kontaktne mreže i prugu. Ali moramo biti maksimalno oprezni - kazao je Vatrić.

avdo-vatric

Foto: Avaz (Vatrić: Velika dilema)

Direktor ističe da će inžinjeri GRAS-a pokušati simulirati vožnju tramvaja koje posjeduju, a slični su turskim po karakteristikama.

- Sada simuliramo u digitalnom obliku na računarima. Probat ćemo dva tipa vozila čiji dijelovi odgovaraju ovima iz Konje spojiti u jedan te na S krivini isprobati kako funkcioniraju. Na taj način vidjet ćemo smijemo li sebi dopustiti taj rizik da preuzmemo donaciju - naveo je Vatrić.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.