SARAJEVO

Vijećnici nisu dali Komšiću da radi kao Semir Efendić, koji zapošljava podobne

Na burnoj sjednici Gradskog vijeća odbijeni prijedlozi gradonačelnika

Autor:A. NALO

24.12.2014

Da bi se Grad spasio finansijske dubioze i napunila poluprazna kasa, gradonačelnik Ivo Komšić sa svojim saradnicima posegao je za najgorim mogućim rješenjem. Opet je pokušao udariti na džepove građana!

Radna mjesta

Komšić je, naime, na jučerašnju sjednicu Gradskog vijeća donio prijedlog da stanovnicima četiri gradske općine uvede novi namet, odnosno plaćanje ekološke takse pri registraciji vozila uprkos činjenici da već postoji federalna taksa za okoliš!

U toj bezobzirnoj nakani, a sve pod plaštom prijedloga Programa mjera i aktivnosti za prevazilaženja nastalog problema finansiranja Grada, spriječili su ga pojedini vijećnici koji su se otvoreno pobunili protiv toga. Nakon žustre rasprave za ovaj materijal glasalo je samo 13 vijećnika!

- Podržavamo sve aktivnosti kojima će se poboljšati finansijsko stanje u Gradu. Međutim, neke stavke tog dokumenta ne možemo podržati. A to je da se uvede dodatna ekološka taksa za građane četiri gradske općine. To je dodatni harač - kazao je Enes Huseinović (SBB).

Pojedinim vijećnicima sporno je bilo i to što se pod izgovorom ušteda planira uraditi i sistematizacija novih radnih mjesta i službi u gradskoj administraciji.   

Politička osveta

- Moguće je da će se na taj način moći uštedjeti. Ali to ne smijemo dozvoliti jer to može biti šansa i mogućnost da gradonačelnik vrši političku osvetu nad neistomišljenicima. Takvu odluku usvojili smo i mi na Općinskom vijeću Novi Grad. I zahvaljujući njoj načelnik Semir Efendić (SDA) dovodi nepodobne ljude, a degradira sve što valja - rekao je Hasan Hodžić, samostalni vijećnik.

Na jučerašnjoj sjednici usvojena je odluka o privremenom finansiranju Grada za period od 1. januara do 31. marta 2015. godine.

Tražili naknade od 73 marke

Apsurd na jučerašnjoj sjednici bilo je i to da je, uprkos teškoj situaciji u Gradu, na dnevni red uvrštena tačka o izmjeni odluke o primanjima i drugim pravima vijećnika. Traženo je da se članovima Kolegija Gradskog vijeća i članovima radnih tijela koji prisustvuju sjednici isplaćuje naknada od 73 KM!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.