SARAJEVO

Slastičarna i restoran oskrnavili bi Vijećnicu

REAKCIJE U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci protiv prijedloga Grada

A. NALO

27.12.2014

Gradska uprava, u čijoj je nadležnosti održavanje i čuvanje nedavno obnovljene gradske Vijećnice, ostala je bez novca! Tako nema ni oko 600.000 KM, koliko je godišnje potrebno za plaćanje ogromnih režijskih troškova ovog veleljepnog zdanja.

Troškovi održavanja

Od naplate ulaznica do sada su se i nekako namirivali troškovi održavanja te plaćale agencije za čišćenje i osiguravanje... Međutim, s obzirom na to da je počela sezona grijanja, računi su se uvećali pa se radi štednje sada griju samo pojedini dijelovi, i to po potrebi.

Izlaz iz nagomilanih problema u Gradskoj upravi zasad vide u povećanju cijena ulaznica, otvaranju suvenirnica te iznajmljivanju prostorija u kojima bi mogli biti otvoreni slastičarna i restoran. Takvi prijedlozi naišli su na oštre kritike javnosti i uposlenika Nacionalne i univerzitetske biblioteke, koja je u zemljišnim knjigama zavedena kao "organ korištenja" Vijećnice.

- Za nas su takvi prijedlozi apsurdni i nisu primjereni jednom ovakvom zdanju. Oni bi samo oskrnavili Vijećnicu, jer u njenoj blizini odmah na Baščaršiji imamo predivne slastičarne i restorane. Tako da nema potrebe za takvim sadržajima. Mirisi kuhinje i dim uništili bi ljepotu Vijećnice. To niko neće dozvoliti - poručuju iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke.

Osigurati novac

Iz ove ustanove smatraju da se mnogo ranije, prije otvorenja Vijećnice, trebalo razmišljati o tome na koji način osigurati novac i riješiti probleme finansiranja kada je ovaj objekt u pitanju.

Pravo korištenja

U Nacionalnoj biblioteci smatraju da je sramotno i to što se ključ od Vijećnice drži u Gradskoj upravi. Tvrde da su svi ostali koji imaju pravo na korištenje prinuđeni da mole da im se otvore vrata Vijećnice.
    

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.