SARAJEVO

Ilidža: Mještani nemaju kanalizaciju, fekalije im se ulijevaju u kuće

Stanovnici Butmirske ceste ogorčeni na Općinu

A. ŠETA - HADŽIĆ

5.1.2015

Vlasnici petnaestak kuća na Butmirskoj cesti u ilidžanskom naselju Butmir godinama nemaju kanalizaciju. Mještani koje smo zatekli ispred kuća, ogorčeni su na načelnika Senaida Memića (SDA), jer moraju kopati septičke jame, iako su od centra Ilidže udaljeni 300 metara.

Septičke jame

- Pisali smo prije dvije godine peticije i obraćali se putem Mjesne zajednice Općini, ali su nam kazali da nemaju dovoljno novca. Kako su nam to kazali tada, do danas nas niko nije posjetio. Strah nas je zaraza, jer više od 10 godina pri svakoj jačoj kiši jame se izliju i fekalije nam ulaze u kuće - kazao je mještanin Fadil Mutilović.  

Prema njegovim riječima, četiri porodice koriste jednu jamu, a najgore je ujutro, kada se od smrada ne može ući u kupatilo.

fadil-mutilovic
Mutilović: Ispaštaju građani

- Pitali smo načelnika da ovaj problem uvrsti u budžet ili da preko kreditnog zaduženja naprave kanalizaciju. No, uvijek je nalazio neki izgovor, a posljednji put je kazao da “Vodovod i kanalizacija” ne želi sarađivati s Općinom. To nije problem mještana nego načelnika i ViK-a, neka ga riješe sami, a ne da građani ispaštaju - dodao je Mutilović.

Isti problem ima i Hamed Šeta, koji se prije nekoliko godina doselio u ovo naselje. Kaže, kada je došao, vjerovao je da će Općina brzo napraviti kanalizaciju te je napravio malu septičku jamu, što njegovoj porodici sada predstavlja veliki problem.

Imaju dozvole

- Načelnik na skupovima pompezno najavljuje projekt “nove Ilidže”, a ne rješava osnovne životne probleme građana. Sve ove kuće imaju dozvole i velika je sramota da moramo živjeti u smradu - istaknuo je Šeta.

hamed-seta
 Šeta: Velika sramota

Mirsad Čaušević, pomoćnik načelnika za investicije i komunalne poslove, nije htio odgovoriti na naš upit o problemima mještana u Butmiru.

Računi redovno stižu

- I pored činjenice da su kuće legalno sagrađene i da vlasnici imaju uredne dokumente, nadležne u Općini i ViK-u ne zanima to što nemaju normalne priključke na komunalije. No, bez obzira na to, uredno nam svakog mjeseca stižu računi iz ViK-a za vodu i odvodnju - rekao je Šeta.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.