SARAJEVO

Kako je mazut posvađao Vladu, 'Toplane' i 'BH-Gas'

TRAKAVICE Državna kompanija dodatno smanjila isporuku plina Kantonu

A. NALO

7.2.2015

Kompanija „BH-Gas" jučer je Kantonu obustavila isporuku plina za dodatnih pet posto, čime je dotok ukupno smanjen za 35 posto. Zbog te činjenice „Sarajevogas" je obavijestio „Toplane" da, osim glavnih, i ostale kotlovnice prebace na alternativna goriva, odnosno mazut. To su uradili da ne bi došlo do problema s isporukom plina redovnim platišama.

Ovih dana, inače, traje veliki sukob između „BH-Gasa" te Vlade KS, odnosno, preduzeća u njenom vlasništvu „Sarajevogasa".

Alternativna goriva

Naime, ranijih godina „BH-Gas" konstantno je ucjenjivao Vladu isključenjem plina zbog neredovnog izmirenja dugova. Nakon posljednjeg upozorenja o zavrtanju ventila "Sarajevogasu", odnosno "Toplanama", nadležni ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Zlatko Petrović krenuo je u kontraofanzivu pa je prestao kupovati plin za "Toplane".

zlatko-petrovic

Petrović: Prestao kupovati plin

Umjesto tog energenta, postrojenja ovog preduzeća od 23. januara koriste mnogo jeftiniji energent - mazut. To je dodatno razljutilo Upravu „BH-Gasa" s Mirzom Sendijarevićem na čelu, koja je otvoreno zbog toga kritizirala Vladu KS predvođenu ministrima SDA. Iz „BH-Gasa" su kazali da ih Vlada ugrožava jer ne mogu izmirivati dugovanja prema ruskom isporučiocu.

- Zašto Vlada Kantona dodatno kupuje alternativna goriva, a izbjegava platiti za potrošeni plin, koji je „BH-Gas" uredno i u dovoljnim količinama isporučio "Sarajevogasu"? Ovim neodgovornim odlukama Vlade „BH-Gas" se nalazi u još nepovoljnijoj poziciji, koja ovu kompaniju prisiljava da pokrene dodatne zakonske mjere - kazali su iz "BH-Gasa".

Dodatna obustava

Odluka o dodatnoj obustavi plina Kantonu uslijedila je nakon što se Vlada KS nije obazirala na upozorenja državne kompanije, nego je nastavila kupovati mazut.

mirza-sendijarevic

Sendijarević: Vlada nas ugrožava   

Prema trenutnom razvoju događaja, iako će „Toplane" raditi na jeftiniji mazut, upitno je hoće li Sarajlije imati uredno grijanje. Problem s mazutom posvađao je Vladu, „Sarajevogas" i „BH-Gas", a po svemu sudeći, najdeblji kraj mogli bi izvući građani.

Dužni čak 80 miliona KM

Upravi „BH-Gasa" smeta i to što se direktori "Sarajevogasa" i "Toplana" hvale da imaju dobru naplatu od svojih potrošača, a da "Sarajevogas" njima plaća tek fakturu iz aprila 2014. godine.

- Sa 31. januarom dug „Sarajevogasa" prema nama iznosio je 50 miliona KM, plus zatezne kamate od blizu 11 miliona KM. Nakon ispostave nove fakture, taj dug veći je za još 20 miliona KM, ukupno oko 80 miliona maraka - upozorili su iz „BH-Gasa".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.