SARAJEVO

SAZNAJEMO Trolejbusi će biti vraćeni ili rastavljeni

Čekaju se rezultati testiranja vozila iz Švicarske

Autor:A. J.

9.2.2015

Trolejbusi koji su stigli u GRAS iz Švicarske, proći će ovih dana proceduru homologacije, nakon čega će biti poznato šta će biti s njima. Nedavno su, naime, kupili 15 vozila, koja koštaju 600.000 KM, od kojih je do sada stiglo devet.

Odbili zahtjev

Problem je nastao kada su iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH odbili zahtjev za izuzeće od homologacije, odnosno provjere ekoloških standarda vozila, količine ispušnih plinova, buke, sigurnosti, osvjetljenja... a što je obavezno prema evropskim standardima. U Ministarstvu su kazali da vozila ne ispunjavaju minimalne tehničke standarde i da neće izdati dozvolu ukoliko se ne provede homologacija.

Predsjednik Nadzornog odbora GRAS-a Besim Hamidović kaže da će isporučilac vozila, firma "Ćipić" iz njemačkog grada Sigena, narednih dana obaviti ovu proceduru.

- Ako ne bude pozitivno mišljenje, vozila će biti vraćena i uvezena nova ili će biti rastavljena pod carinskim nadzorom. Realno je da su ova vozila mnogo bolja od onih koja imamo. Poštivat ćemo proceduru, ali su vozila, praktično, u decembru kupljena s linija u Ženevi, gdje su saobraćala - pojasnio je Hamidović.

Nema mogućnosti

Prema njegovim riječima, GRAS trenutno nema mogućnost za kupovinu novih vozila.

- Kupovina svih 15 trolejbusa koštala bi nas mnogo manje nego da kupimo samo jedno novo - dodao je Hamidović.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.