SARAJEVO

Konaković Univerzitetski klinički želi pripojiti Općoj bolnici

Po čijem nalogu radi kantonalni premijer

S. M.

7.6.2015

Premijer KS Elmedin Konaković (SDA) je na jučerašnjoj sjednici Skupštine KS, kako se moglo čuti među poslanicima, po direktnom nalogu direktorice Opće bolnice „Prim. dr. Abludah Nakaš“ Sebije Izetbegović, supruge predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, govorio o zahtjevu da Općoj bolnici, koja je kantonalna ustanova, pripoji Univerzitetski klinički centar u Sarajevu (UKCS). 

Međutim, Konaković, kako nam je rekao jedan od poslanika, očito ne zna da je Parlament FBiH još u julu 2013. godine preuzeo osnivačka prava UKCS-a i da su, osim KS, još četiri kantona osnivači ove ustanove. 

- Prisutnima nije bilo jasno zašto premijer uporno spominje da u UKCS-u ne radi aparat PTCT koji je, kako je svima poznato u ovoj ustanovi, u funkciji već tri godine. Također, nejasno je kako je Konaković prešutio činjenicu da je u Općoj bolnici pokrenut vertikalni operativni program iz oblasti neurohirurgije kada za njega nije dobivena saglasnost Ministarstva zdravstva FBiH – kazao nam je jedan od poslanika. 
  
Osim što obilazi sve zdravstvene ustanove u KS, Konaković je istakao da ne zna šta se dešava u UKCS-u pa se, kako kaže naš sagovornik, postavlja pitanje zašto je to tako, jer on mora znati da su u Upravnom odboru (UO) te ustanove dva predstavnika KS, ali je, očito, problem što nisu iz njegove stranke. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.