SARAJEVO

PROBLEMI Samo četiri radnika održavaju 47 mezarja i 15 spomen-obilježja

Građani se žale zbog nepokošenih šehitluka

E. D. - N. M.

25.5.2016

Posljednjih dana mnogi građani se žale na zapuštena i nepokošena mezarja u Kantonu Sarajevo, kojim upravlja Fond KS za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca. 

Padala kiša

Da jesu dobili veliki broj prijava potvrdio nam je i direktor Fonda Nurudin Džiho, koji ističe da im veliki problem predstavlja manjak uposlenih jer samo četiri radnika održavaju čak 47 mezarja i 15 spomen-obilježja u KS. 

- S obzirom na to da je posljednjih nekoliko dana padala kiša i bilo je prilično promjenjivo vrijeme, zbog čega je i trava naglo porasla, naši radnici nisu mogli stići pokositi travu na mnogim mezarjima. Zbog toga smo od Vlade KS zatražili dozvolu za upošljavanje još dva čovjeka na ugovor o djelu - kazao je Džiho.

nurudin-dziho-600

 Džiho: Kapaciteti nisu dovoljni

Kako je rekao, jedna od žalbi odnosila se i na mezarje u Buča Potoku. Radnici Fonda, kaže Džiho, prije dva dana su uredili ovo mezarje. Pošto se bliži ljepše vrijeme, iz Fonda će tražiti upošljavanje još radnika kako bi sve šehitluke na vrijeme stigli urediti.

Javni radovi

- Putem programa javnih radova aplicirat ćemo za deset ljudi. Naši trenutni kapaciteti nisu dovoljni. Bliže se i obilježavanja godišnjica herojskih bitaka i akcija stoga moramo na vrijeme stići sva mezarja urediti. Nadam se da će nam vrlo brzo biti odobreno primanje novih ljudi - rekao je Džiho. 

Košenje trave četiri puta godišnje

U zavisnosti od vremenskih prilika, radnici Fonda četiri puta godišnje obiđu svako mezarje i spomen-obilježje koja su u njihovoj nadležnosti kako bi pokosili travu. U Starom Gradu održavaju 13 mezarja, u Hadžićima osam, u Novom Gradu šest, na Ilidži i u Trnovu po pet, u Vogošći četiri te u Centru i Ilijašu po tri. Fond održava osam spomen-obilježja u Hadžićima, četiri u starom Gradu te po jedno u Vogošći, Trnovu i na Ilidži. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.