SARAJEVO

Ništa od dogovora: Nastavlja se štrajk zdravstvenih radnika KS

A. T.

18.10.2017

Nakon više od tri sata, u Sarajevu je završen sastanak predstavnika Sindikata zdravstvenih radnika KS, kojem su prisustvovali premijer Elmedin Konaković, resorna ministrica Zilha Ademaj, te direktor ZZO KS Samir Turković.

No, dogovor nije postignut, te će štrajk biti nastavljen.

Povod sastanka bio je usaglašavanje stavova i iznalaženja rješenja koji bi bili u interesu svih.

Naime, medicinari koji su od petka stupili u štrajk i dalje traže povećanje satnice na 2,70 KM. Premijer Konaković je istakao da neće potpisati nešto što nema.

Umjesto prvobitnih 2,50 KM, Vlada je ovog puta ponudila 2,57 KM, a kada Sindikat nije pristao ni na tu satnicu, Vlada se pozvala na Federalni granski kolektivni ugovor i poručila da je prema njemu satnica 2,35 KM. Sindikat traži satnicu od 2,75 KM.

- Ova Vlada zatekla je zdravstvo u katastrofalnom stanju sa deficitom od 120 miliona. Po prvi put smo povećali plaće svima. U obrazovanju smo plaće povećali 2,5 posto, policiji 3,5, samo vama nudimo najviše, 10 posto. Ovo što vi tražite, nije realno i ne vidim razlog za štrajk. Mi vam nudimo 2,57 plus 0,4 minuli rad. Mi više nemamo i ne mislimo se zaduživati - rekao je Konaković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.