SARAJEVO

U budžetu ni marke za sprečavanje zagađenosti zraka

Problem je što se zagađenošću zraka u KS niko ne bavi adekvatno

Piše: A. NALO

31.10.2017

Sarajlije će se i ove zime, ako je suditi prema izdvajanjima iz budžet Kantona Sarajevo, gušiti u magli i smogu. U rebalansu budžeta, o kojem će se danas izjašnjavati i zastupnici u Skupštini KS, za ovu značajnu stavku nije, naime, izdvojena ni marka, saznaje “Dnevni avaz”.

Zdravlje građana

O problemu zagađenosti u KS bilo je govora i na jednoj od posljednjih sjednica skupštinske Komisije za prostorno uređenje, stambeno-komunalnu politiku, infrastrukturu i zaštitu okoliša.

- Umjesto da se Vlada konkretno pozabavi sprečavanjem zagađenja zraka, oni su se bazirali isključivo na petogodišnju Strategiju energetske efikasnosti. U tom ključnom dokumentu problematika nečistog zraka u gradu zastupljena je veoma malo. Ponuđena rješenja neće dati nikakav napredak, jer se ovim problemom niko ne bavi adekvatno – kazao je naš izvor.

Koliko se, zapravo, malo pažnje pridaje ovom problemu, najbolje ilustrira podatak da u KS ne postoji nijedna studija koja pokazuje kako zagađenje utječe na zdravlje građana.

- Ne postoji ni plan aktivnosti, što petogodišnja Strategija predviđa, a to je krunski dokument. Uopće ne postoji vizija rješavanja ovog problema, koji je detektiran, ali bez konkretnih prijedloga – rečeno nam je u Komisiji.

Gradski prijevoz

Sve mjere, kako kažu neki od članova Komsiije, rađene su kao da ih je pisao plinski lobi. Rješenje problema, naime, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša vidi u stimuliranju građana da za zagrijavanje koriste plin, kao i to da ovaj energent koriste vozila javnog gradskog prijevoza i građani u automobilima.

Loš ćumur, pun sumpora 

Problem je i to što se zakoni i odluke o kontroli uglja koji se može koristiti u KS, uopće ne provode.

- Ćumur se dovlači iz Miljevine i pun je sumpora. To niko ne kontrolira. Inspekcije ne rade kako treba, jer od nadležnih ne dobivaju naloge za to. Nažalost, zakon je samo mrtvo slovo na papiru, a u KS 90.000 domaćinstava koristi ćumur i drvo – ističe naš sagovornik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.