SARAJEVO

Kazazović kupio 1.000 skija, ali djeca nemaju pancerice i kacige

N. MANJURA

24.1.2018

Projekt kojim je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, s ministrom Elvirom Kazazovićem na čelu, kupilo više od 1.000 skija i druge skijaške opreme, ali bez pancerica i kaciga, čista je diskriminacija djece, smatra predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro. Dodaje da će se time samo produbiti jaz među djecom, s obzirom na to da će oni koji nabave pancerice skijati, a oni koji to ne budu u mogućnosti će stajati i gledati.  

Sivro: Trebalo utvrditi kriterije

Utvrditi kriterije

- Ovaj projekt je trebalo ili svesti na manji broj djece koja će imati svu opremu ili ga nikako ne provoditi. Sad će se desiti da djeca iz iste ulicu odu skupa, jedno skija, drugo gleda. Pa to je čista diskriminacija. Trebali su utvrditi kriterije, dati djeci iz socijalno ugroženih porodica prednost i tada ne bi bila diskriminacija. Ovako je to promašen projekt - smatra Sivro.


Parla: Osigurati opremu

S druge strane, iz Vijeća roditelja poručuju da su spremni ovaj „pilot-projekt“ pomoći tako što će oni organizirati akciju posuđivanja i doniranja pancerica i kaciga da bi se spriječile podjele među više od 4.000 učenika šestih razreda, za koje je i planiran projekt.

Boravak na zraku

- Prvenstveno, javili su nam se pojedini roditelji koji imaju određene razloge i ne žele da njihova djeca skijaju. Oni, ali i svi ostali imat će priliku da borave na zraku, a mi ćemo se potruditi da, kroz akciju posuđivanja ili doniranja pancerica i kaciga, osiguramo da svi imaju opremu, pa da onda odlučuju hoće li skijati ili ne - rekla je Parla.

Kazazović: Distribucija opreme

Projekt prebačen na općine

Ministar Elvir Kazazović kazao nam je da je projekt za sada prebačen na općine i da će one distribuirati opremu. Kratko je kazao i da Ministarstvo nema vremena da se bavi akcijama posuđivanja ili doniranjem pancerica.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.