BIH

Kazazović postupio mimo svojih ovlaštenja

Upravna inspekcija Kantona Sarajevo naredila Kazazoviću da otkloni sve nepravilnosti

A. Nu.

14.12.2018

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, na čijem se čelu nalazi Elvir Kazazović, izašlo je iz okvira ovlaštenja kada je riječ o predmetu uglednog ortopeda prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića.

Odlučilo je tako Ministarstvo pravde i uprave KS, navodeći da Kazazovićevo ministarstvo, uprkos žalbi koju je podnijelo, mora postupiti po rješenju Upravne inspekcije Kantona Sarajevo, koja je naredila da se otklone sve nepravilnosti koje su izrečene u slučaju prof. dr. Gavrankapetanovića.

- Prema zakonu, Ministarstvo pravde i uprave KS nadležno je da rješava pitanje u drugom stepenu, kada je riječ o žalbi koja je podnesena protiv rješenja kantonalnog upravnog inspektora. S tim u vezi donio sam rješenje kojim smo odbili žalbu ministra Kazazovića, koja je donesena protiv rješenja upravnog inspektora. Utvrđeno je da je doneseno rješenje Kantonalne upravne inspekcije u potpunosti u skladu sa zakonom. Samim tim žalba ministra obrazovanja Kazazovića je neosnovana – kazao je za „Avaz“ ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić.

Dodao je da je rješenje konačno u upravnom postupku i da protiv njega nije dopuštena žalba.

- No, protiv njega se može pokrenuti upravni spor podnošenjem tužbe kantonalnom sudu. Taj se upravni spor pokreće tužbom u roku od 30 dana. Šta će dalje zainteresirane strane poduzimati, ne znam. Mi smo utvrdili da je ministar Kazazović postupio mimo svojih ovlaštenja i da je zbog nenadležnosti upravni inspektor donio rješenje kojim mu se nalaže da otkloni nepravilnosti iz prvostepenog rješenja. Što se tiče nas u Ministarstvu, ovo je završeno pitanje – kazao je ministar pravde Nenadić.

U spornom rješenju ministara Kazazovića navedeno je da profesor na Medicini može biti samo onaj koji je „u radnom odnosu u zdravstvenoj ustanovi koja predstavlja nastavnu bazu i u kojoj se izvodi nastava“. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.