SARAJEVO

Radnicima GRAS-a niže plaće za osam posto

Radnici neće prihvatiti daljnja smanjivanja plaća

Piše: A. TABAK

2.2.2018

Da bi se GRAS iščupao iz višemilionske dubioze, od narednog mjeseca u ovom preduzeću planirano je smanjenje plaća radnicima do osam posto. To je za „Avaz“ potvrdio ministar saobraćaja KS Mujo Fišo, kazavši da se radi o jednoj od mjera sanacionog plana te da su u toku pregovori sa Sindikatom komunalne privrede. 

Ugroziti egzistenciju


- Tim smanjenjem od osam posto nećemo ugroziti njihovu egzistenciju. Budući da se Vlada uveliko trudi i izdvaja značajnu sumu novca za GRAS, smatram da bi i radnici trebali podnijeti taj teret. Očekujem da će imati sluha da se plaća smanji maksimalno do osam posto, najvjerovatnije, od narednog mjeseca - rekao je Fišo.

Fišo: Očekujem razumijevanje

S druge strane, predsjednik Sindikata komunalne privrede GRAS-a Adnan Himzanija kazao je da radnici više neće pristati ni na kakvo smanjenje plaća, pa bilo ono i samo pola posto.

Ističe da su već prihvatili da im se smanje plaće do 4,9 posto za septembar, oktobar, novembar i decembar, koje im firma duguje.

Himzanija: Ucijenjeni smo

Januarska plaća

- Morali smo to prihvatiti, bili smo ucijenjeni, jer, da nismo, ne bi nam ni dali plaću ili bismo, možda, dobili minimalac, a nakon toga saobraćaj bi bio zaustavljen, a firma otišla u stečaj. Kada dođe na red da nam isplate januarsku plaću, ponovo idemo u pregovore, jer mi više ne pristajemo na smanjenja - rekao je Himzanija, istaknuvši da im je do sada 15 posto smanjena plaća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.