SARAJEVO

Nastavnici matricama plaše roditelje i učenike!

A. Na. - F. Sa.

10.2.2018

U posljednjih nekoliko dana glavna tema većine roditeljskih sastanaka organiziranih u osnovnim i srednjim školama bila je matrica, odnosno dokument u koji će se unositi podaci koji su stručno nazvani ''indikatori za prepoznavanje faktora rizika od društveno neprihvatljivog ponašanja djece''. Taj projekt provodi Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS.

Površna objašnjenja

Namjerno ili ne, većina nastavnika, dok je govorila o ovoj novini, izazvala je strah među roditeljima. Iz njihovih šturih objašnjenja oni su mogli samo naslutiti da će njihovo dijete biti pod lupom nastavnika i zbog najmanje greške. Zbog toga se većina njih protivi ovoj novini, uz obrazloženje da im iz uprave škola nisu naveli niti jednu pozitivnu stranu ovog dokumenta.  

- Prepadaju nas da je to bauk i stvaraju nam dodatni stres. Zašto niko od nadležnih iz Ministarstva nije došao na roditeljski i objasnio nam o čemu se radi? Ministar treba znati da nas razrednici plaše ovim dokumentom - kazala nam je jedna majka učenika iz OŠ „Džemaludin Čaušević''.

 Konkretno i jasno

Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata srednjeg odgoja i obrazovanja, za „Dnevni avaz“ kaže da je to eksperiment i mišljenja je da su matrice trebale biti konkretnije i jasnije.

- Mentori tek trebaju educirati nastavnike o svemu tome. Već imamo dosta roditelja koji se protive, i to iz ličnih razloga. Smatram da su matrice dodatno opterećenje za nastavnike - kazao je Bešlić.

Većina djece neće biti bilježena  

Iz Ministarstva, s druge strane, tvrde da su prosvjetni radnici dovoljno educirani.

- Podrazumijeva se da nastavnici imaju profesionalnu etiku, da su stručni i kompetentni da rade s djecom. Matrica je skup indikatora koji mogu biti pokazatelji neprihvatljivog ponašanja. Matricom se ništa ne dijagnosticira, to su samo indikatori da li dijete donosi zadaću, da li je često usamljeno, da li dijete zlostavlja drugu djecu, da li ima konflikte, da li je žrtva nasilja... Taj dokument će biti samo kod pedagoga škole. Organiziramo roditeljske sastanke po školama da ohrabrimo roditelje i da znaju šta se radi. Za većinu djece očekujemo da neće biti bilježena u matrici. Cilj je da se djeca ohrabre da prijave nasilje i da imaju povjerenje u školu i odrasle da će im pružiti podršku i pomoć. Svi pedagozi i po jedan nastavnik iz svake škole prošao je edukaciju. Nastavnici su i do sada pratili učenike na nastavi, matricama će sada samo biti zabilježena određena ponašanja s ciljem da se učenicima na vrijeme pomogne - kazali su iz Ministarstva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.