SARAJEVO

Očekuje se utvrđivanje datuma smjene Konakovića

A. T. – F. Sa

5.3.2018

11.10 Usvojen je dnevni red današnje sjednice Skupštine KS. U toku je podnošenje inicijativa zastupnika.

11.05 Počela je 38. redovna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, a u toku je 15-minutna pauza zbog utvrđivanja dnevnog reda. 

Zastupnici u Skupštini KS postavili su pitanje zašto izvještaji kantonalnih javnih preduzeća GRAS i "Vodovod i kanalizacija" nisu uvršteni u dnevni red. 

Tokom pauze klubovi će se pokušati dogovoriti hoće li ova pitanja biti uvrštena u današnji dnevni red ili će biti održana posebna sjednica. 

Nakon toga slijedi utvrđivanje datuma o izglasavanju nepovjerenja premijeru KS Elmedinu Konakoviću. Jedan od predloženih datuma je 9. mart. 

Poslanici Skupštine KS uputili su prijedlog za glasanje o nepovjerenju premijeru, u kojem je navedeno da je Konaković predložen od Kluba SDA u Skupštini KS za funkciju premijera kako bi provodio politiku stranke koja ga je predložila i politiku parlamentarne većine u Skupštini KS. 

Istaknuto je da je Konaković svojim djelovanjem izgubio povjerenja stranke koja ga je predložila, kao i povjerenje parlamentarne većine u Skupštini.  

S obzirom na to da su pred Vladom u narednom periodu aktivnosti na nastavku reformi realnog i javnog sektora, zastupnici traže imenovanje novog premijera koji će imati puno povjerenje parlamentarne većine.

Potpisnici akta kojim se traži izglasavanje nepovjerenja premijeru Elmedinu Konakoviću su: Mirza Čelik, Sabahudin Delalić, Hamed Aljović, Safet Mešanović, Amar Dovadžija, Fikret Prevljak, Dževad Rađo, Rasim Lakota, Selma Filipović, Rasim Smajić, Haris Pleho, Nermin Bjelak i Semir Halilović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.