SARAJEVO

Kultura pripada i meni

Sa potpisivanja ugovora: Usluge Pozorišta mladih dostupne i osobama s invaliditetom

A. Na.

10.3.2018

Potpisivanjem memorandum o saradnji Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo s Udruženjem “Život s Down sindromom FBiH” i Pozorištem mladih zvanično je započela saradnja na projektu “Kultura pripada i meni”. 

Diskriminacija osoba s invaliditetom i dalje je prisutna u svim oblastima društvenog života. Osobe s invaliditetom susreću se s različitim preprekama, od arhitektonskih barijera preko nepostojanja naratora za slijepe osobe ili titlova za osobe s oštećenjem sluha pa do prilagodbe programa za osobe s intelektualnim teškoćama, što sprečava osobe s invaliditetom da aktivno učestvuju i konzumiraju sve oblike kulturnog stvaralaštva.

Sevdija Kujović, predsjednica Udruženja, zahvalila je Ministarstvu kulture i sporta KS na kontinuiranoj podršci u planiranju, finansiranju i realizaciji ovog projekta te je pozvala i druge institucije da slijede ovaj primjer i osiguraju dostupnost svojih usluga osobama s invaliditetom.

Lejla Panjeta, direktorica Pozorišta mladih, zahvalivši Ministarstvu i Udruženju, naglasila je da je ovo je ogroman korak za ovo pozorište.

- Prilagođavanje svim strukturama stanovništva u produkcijskom, estetskom, vizuelno-komunikacijskom, informativnom i infrastrukturnom pogledu bit će u skladu sa svjetskim standardima. Energiju i potencijal za ovaj poduhvat imamo. Nadam se da ćemo ispuniti očekivanja u prilagođavanju Pozorišta mladih osobama s invaliditetom - istaknula je Panjeta.

Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta KS, istaknuo je da je izuzetno ponosan na ovaj projekt, jer će mnogo značiti osobama s invaliditetom. Naglasio je da će Pozorište mladih biti prva ustanova ove vrste u regionu.

Ministarstvo je, kaže, i ranije podržavalo programske aktivnosti udruženja koja se bave pitanjima osoba s invaliditetom. Kurić smatra da svi moramo podržavati inkluziju, ne samo deklarativno, jer kultura pripada svima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.