NOVI GRAD

Sarajevo: Za mjesec dana će završiti prvih 100 metara saobraćajnice

Gradnja 100 metara košta 580.000 KM

Piše: F. Sa.

26.3.2018

Za mjesec će biti završena gradnja prvih 100 metara Devete transverzale u Novom Gradu, kazali su iz “Euro-asfalta”, izvođača radova na ovoj dionici. Trenutno se radi prva faza u dužini od 100 metara, i to iskop, gradnja kamenog nasipa, betoniranje potpornih zidova, priprema tampona i podloge na pješačkim stazama i završni radovi na centralnoj odvodnji.  

Sloj asfalta

Nedavno su, kako bi se mogli završiti zidovi, srušena i dva betonska objekta uz halu “Energoinvesta” koji su bili u gabaritima projektirane saobraćajnice. U narednih 30 dana planiran je završetak radova na ovoj dionici do prvog sloja asfalta. 

Prema najavama iz Ministarstva saobraćaja KS, nastavak gradnje Devete transverzale prema Boljakovom Potoku uskoro će biti dodijeljen ovoj firmi. Radi se o okvirnom sporazumu na četiri godine s procijenjenom vrijednosti od 18 miliona KM.

- Još nije potpisan okvirni sporazum. Precizirano je da od momenta uvođenja u posao radovi traju 548 dana. Nadvožnjak će biti dug 170 metara i u drugoj fazi planirano je spajanje ulica Džemala Bijedića i Safeta Zajke u Boljakovom Potoku - istakli su iz “Euro-asfalta”.

 Neriješeni odnosi  

Gradnja prvih 100 metara trebala je početi 5. septembra 2016. i biti završena do kraja te godine, za šta je planirano 580.000 maraka. No, zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa s Tvornicom dalekovodnih stubova “Energoinvest gradnja” bila je obustavljena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.