SARAJEVO

Policijska uprava Novi Grad dobija nove prostorije za izdavanje ličnih dokumenata, kriminalističku policiju, arhivu...

Uskoro bi trebala biti završena prva faza radova

Ministar Katica obišao radove. MUP Kantona Sarajevo

H. J. I.

11.1.2024

MUP Kantona Sarajevo i u 2024.godini nastavlja sa jačanjem svojih infrastrukturnih kapaciteta, a jedan od većih projekata iz ove oblasti je nadogradnja i adaptacija zgrade Policijske uprave Novi Grad, u naselju Švrakino Selo, općina Novi Grad.

Ministar MUP-a Kantona Sarajevo Admir Katica, sa saradnicima, te načelnikom PU Novi Grad Salihom Tufom i komandirom Selmirom Lučkinom, obišao je radove koji se izvode na ovoj zgradi od avgusta prošle godine i uskoro bi trebala biti završena prva faza. 

Oko 1.000 m2 novog prostora

Do sada je urađena temeljna konstrukcija, podna ploča, armirano-betonski zidovi na prvoj etaži i priprema se druga ploča.

- Dogradnjom i adaptacijom zgrade PU Novi Grad dobit će se oko 1.000 m2 novog prostora, a u ovaj projekat uložit ćemo 1,6 miliona KM. Dogradnjom novih prostorija omogućit ćemo novi kvalitet usluga, bolji prostor za naše uposlenike i poboljšati efikasnost rada policijskih službenika - izjavio je ministar Katica. 

- Posebno me raduje što će se u novim, dograđenim prostorijama šalter sale, građanima ubuduće pružati usluge izdavanja ličnih dokumenta koje sada ostvaruju u prostorijama pošte na Alipašinom Polju. To ćemo promijeniti i dokumenti će se izdavati u PU Novi Grad, a dogradnjom ćemo osigurati i novi prostor za rad kriminalističke policije, arhivu i kancelarije - dodao je ministar Katica. 

Proširenje šalter sale

Dinamika izvođenja radova uslovljena je vremenskim prilikama, ali očekivati je da druga faza dogradnje objekta počne na proljeće kada će se moći preciznije govoriti i o rokovima za završetak gradnje.

Postojeći objekat PU Novi Grad u Švrakinom Selu je izgrađen 1985-86. godine. Tada se sastojao od dvije zgrade: manje prizemne i jedne veće zgrade, povezanih međusobno zatvorenim pasažom. Zbog nedostatka kapaciteta, 2000. godine izvršena je nadogradnja objekta. Manja zgrada je nadograđena za jednu etažu i tavanski prostor, dok je na većem objektu izvršena dogradnja drugog sprata, zatvoren je pasaž i formiran novi ulaz. Ipak, imajući u vidu da se radi o lokalnoj zajednici sa najvišim brojem stanovnika, i ovi kapaciteti su s vremenom postali nedovoljni.

Dogradnjom i adaptacijom zgrade PU Novi Grad postojeći kapaciteti bit će prošireni i prilagođeni. Projektom je predviđeno proširenje šalter sale i izgradnja novog kancelarijskog prostora u prizemlju, izgradnja arhive na I spratu, te kancelarijskog prostora sa pripadajućim komunikacijama na II spratu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.