SAZNAJEMO

Kako spriječiti ubojitu rijeku da odnosi živote: Duž korita Miljacke bit će posađena živa ograda

( A.Kuburović). Bilo kakvu zaštitu potrebno je postaviti duž obje obale Miljacke

Piše: A.Na.

29.3.2018

S obzirom na to da općinske, kantonalne i gradske vlasti do sada nisu pokazale ni minimum interesiranja za izgradnju greda na ubitačnim kaskadama Miljacke, sada je već jasno da adekvatne zaštite od padova u rijeku neće biti ni ovoga ljeta.  

Oprez roditelja 

Tako da djeca koja šetaju i vozaju bicikl i role na Vilsonovom i drugim dijelovima obale gdje nema zida moraju biti svaki tren pod budnim okom roditelja.

Hamza: Popravit ćemo oštećene sadnice

Kako bi se koliko-toliko spriječila opasnost od padova, radnici preduzeća „Park“ duž obale zasadit će živu ogradu.

- To bi se radilo na obje strane obale i to u općinama Centar i Novo Sarajevo. U Centru je planirana sadnja ukrasnog grmlja od mosta na Čobaniji do Skenderije. Na određenim mjestima bit će zamijenjeno oko 300 komada oštećene i uništene ograde. Također, u toku su i dogovori o mogućnosti postavljanja čvrste, odnosno panelne ograde – kazala je Aldijana Hamza iz „Parka“.

U Novom Sarajevu radit će se na potezu od zgrade „Elektroprivrede“ do mosta na Dolac-Malti i živa ograda bi trebala biti duga oko 400 metara, kao i u ulici Aleja lipa od mosta „Ars Aevi“ do ulice Hamdije Čemerlića.

 Staza za šetnju

- U ovoj općini, na lijevoj obali Miljacke od Dolac-Malte prema Otoci, odnosno do granice s općinom Novi Grad, u planu je također formiranje žive ograde uz stazu za šetnju – ističe Hamza.

Saradnja sa CZ-om

Kako ističe Hamza, u ovaj projekt bit će uključeni i zaposlenici Službe civilne zaštite Općine Novo Sarajevo. Razlog je taj što projekt sadnje žive ograde uz šetališta na obalama Miljacke ima i zaštitnu svrhu šetača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.