Potpisan ugovor o obnovi Olimpijskog muzeja u Sarajevu

Potpisan ugovor o obnovi Olimpijskog muzeja u Sarajevu

Potpisan je ugovor o obnovi, završnoj sanaciji Olimpijskog muzeja u Petrakijinoj ulici u Sarajevu, jednog od simbola i najreprezentativnijih objekata austrougarske arhitekture u gradu. Projekat je uradio arhitekta Ivan Štraus.

Gradonačelnik Abdulah Skaka izrazio je nadu da će februara iduće godine muzej u novom ruhu dočekati sportiste i goste Evropskog omladinskog festivala (EYOF).

Gradska uprava na čelu sa Skakom pokrenula je ovaj projekat, a on naglašava da će iza aktuelne uprave ostati obnovljeni simboli Sarajeva među kojima i ovaj objekat.

Direktor muzeja Edin Numankadić, čovjek koji je tokom proteklog rata spasio eksponate, izrazio je zadovoljstvo što će budućim genercijama ostati jedini sportski muzej u BiH.

Podsjetio je na zvjezdane trenutke grada u vrijeme zimske olimpijade 1984. godine i dodao da je taj događaj obilježio Sarajevo 20. vijeka uz druga dva, također krupna, ali bolna historijska iskustva - Sarajevski atentat i ratnu opsadu s početka devedesetih.

Potpisnici ugovora o obnovi Muzeja su predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Siniša Kisić i direktor Unigradnje, firme izvođača radova, Mustafa Duraković.

Kisić vjeruje, rekao je, da će projekat biti okončan u dogledno vrijeme i da će Muzej nastaviti da baštini tradiciju Sarajevske olimpijade.

Projekat obnove podržala je i Vlada Kantona Sarajevo.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

TAGOVI

OKBiH
NA VRH