NOVI GRAD

Sivro: Velika sramota načelnika Semira Efendića

Načelnik nije smio dozvoliti da predsjednik Savjeta MZ Alipašin Most 1 daje mišljenje ko treba biti direktor škole, kazao Sivro

Faksimil dokumenta u kojem se MZ miješa u izbor direktora škole

A. TABAK

23.6.2018

Nakon što su predstavnici Vijeća roditelja KS i Sindikata osnovnog obrazovanja u izjavama za „Dnevni avaz“ upozorili na to da politika vladajuće SDA opstruira rad tri novogradske osnovne škole, „Umihana Ćuvidina“, „Mehmedalija Mak Dizdar“ i „Džemaludin Čaušević“, nevjerovatno, ali istinito, u rad škola upetljale su se i mjesne zajednice (MZ) koje kontrolira kontroverzni mlađahni načelnik Semir Efendić (SDA). 

Efendić: Optužbe sindikaliste

Bez ingerencija

Da je tako, ukazao je predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja Saudin Sivro, koji tvrdi da ove tri škole nemaju direktora, jer roditelji i nastavnici nisu izabrali one koje preferira SDA. 

A kako SDA politiku brutalno koristi za izbor direktora dokazuje i dokument koji je Općina Novi Grad poslala Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih, a u kojem Mjesna zajednica Alipašin Most 1, koja nema apsolutno nikakve ingerencije u obrazovanju, daje mišljenje i svoj stav u vezi s izborom direktora. 

U tom dokumentu, naime, predsjednik Savjeta MZ Bajro Čerkez u ime Općine šalje dopis Ministarstvu i traži da se poništi konkurs na kojem je legalno izabran direktor kojeg podržavaju roditelji i zaposlenici. 

Traže podobne

- Nevjerovatno. Mjesna zajednica se direktno miješa u izbor direktora osnovne škole. To je velika sramota načelnika Semira Efendića, jer on kontrolira rad mjesnih zajednica, nije smio dozvoliti da predsjednik Savjeta MZ Alipašin Most 1 daje mišljenje ko treba biti direktor škole. Roditelji i zaposlenici žele kvalitetne direktore, ali načelnik i politika traže sebi podobne. Općina opstruira izbor kvalitetnih kadrova – kazao je Sivro. 

Sivro: Upetljala se politika

Ministar još šuti

Želeći čuti stav ministra obrazovanja, nauke i mladih KS Elvira Kazazovića o svim problemima u novogradskim školama, kao i o miješanju mjesnih zajednica u izbor direktora škola, i jučer smo ga u nekoliko navrata kontaktirali. No, nije odgovarao na telefonske pozive. A, ranije nam je kazao da nije upoznat s dešavanjima u tri škole u Novom Gradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.