VLADA KS

Ademaj: Žao mi je pacijenata, jer su ostali bez novih 17 lijekova

Vlada KS: Premijer i ministri iz SDA protiv nove i bolje liste

A. NALO

1.7.2018

Premijer KS Adem Zolj i ministri iz SDA, preglasavanjem članova Vlade iz SBB-a na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Vlade, odbili su usvojiti novu listu lijekova koju je predložilo Ministarstvo zdravstva. Žaljenje zbog takvog stava premijera i ministara iz SDA izrazila je resorna ministrica Zilha Ademaj (SBB).

Kvalitetan prijedlog

- Prijedlog nove esencijalne liste itekako je bio dobar i kvalitetno urađen, a najveću korist od njegovog usvajanja imali bi građani KS, odnosno pacijenti! Ali, jednostavno, nisu je prihvatili ministri iz SDA. Žao mi je zbog toga jer je na listi 17 lijekova više nego što ima postojeća i što su cijene lijekova smanjene u odnosu na postojeću listu. Dakle, usklađene su sa cijenama koje je objavila Agencija za lijekove BiH – kazala je Ademaj.

Prema njenim riječima, predložena lista je usklađena sa svim zakonskim propisima, a da je usvojena, to bi bio veliki benefit za građane jer je otvorena i nudi širi izbor lijekova kako ljekarima kod prepisivanja tako i pacijentima. Uz to, tvrdi, iako bi pacijenti dobili više lijekova, troškovi ne bi bili povećani, jer su lijekovi na novoj listi jeftiniji.

- Novih lijekova na A listi ima 10, a na B 7 i još plus nekoliko lijekova s ove liste kojima je povećan procent učešća finansiranja na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja. Dakle, sve je urađeno u korist pacijenata. I zato smatram da su ovim gestom SDA ministara oštećeni samo građani KS i pacijenti. I nije mi jasno zašto kao takva nije podržana – ističe Ademaj.

Veći izbor

Nadalje, ministrica Ademaj tvrdi da je predložena lista u potpunosti bila usklađena sa Zakonom o lijekovima i s drugim propisima koji reguliraju ovu oblast. Njome bi pacijenti dobili puno više lijekova i imali bi mogućnost da za lijek istog sastava mogu imati veći izbor proizvođača koji te lijekove nude.  

Zastupljeni domaći proizvođači

- Vrlo bitno je istaći da su u ovoj listi zastupljeni i svi domaći proizvođači. Svi lijekovi za koje su aplicirali domaći proizvođači da se nađu na listi su uvršteni. Dakle, nijedan lijek domaćih proizvođača nije izbačen – naglasila je Ademaj.

Nema se šta usklađivati s propisima, sve je usklađeno

Zanimljivo je to da je Press služba Vlade jučer samo saopćila da je lista lijekova povućena s dnevnog reda, a ne da su je odbili ministri SDA. Saopćeno je da je zaključkom „zaduženo Ministarstvo zdravstva da ovaj prijedlog vrati Komisiji za lijekove KS koja će sačiniti novi prijedlog odluke o listi lijekova u skladu sa važećim propisima“.

Međutim, Ademaj na ovo kaže da je njen prijedlog potpuno u skladu s propisima i da se nema više šta usklađivati, jer je već usklađen. Komisija za lijekove, kaže ministrica, samo cijeni ispunjenost uvjeta svakog lijeka da bude na listi, ali ona nije nadležna da predlaže listu, nego to radi Ministarstvo. Stoga je, tvrdi, nejasno zašto je lista vraćena Komisiji.  






Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.