BIH

Milion eura za opremanje centra za migrante u Hadžićima

Arhiv

Fena

25.7.2018

Šef Misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Peter Van der Overart (Auweraert) i viceguvernerka Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) Marija Alonso (Maria) potpisali su danas ugovor o grantu vrijedan million eura za opremanje centra za migrante.

Šef Misije IOM-a Overart naglasio je da će u nekoliko narednih dana početi uspostava centra za smještaj migranata u mjestu Ušivak u općini Hadžići uz pomoć Razvojne banke Vijeća Evrope.

- Ovo je dio cjelokupnog plana Ministarstva sigurnosti BiH da iznađu rješenje za smještaj migranata i izbjeglica koji su se našli na području Sarajeva - pojasnio je Auweraert te se zahvalio Općini Hadžići i građanima koji su pokazali izvrstan primjer prihvatanja migranata,a koji treba da služi kao primjer cijelom svijetu.

Uvjeren je da će se u narednih pet do šest sedmica iznaći odgovarajuće rješenje za krizu s kojom se suočava BiH.

Viceguvernerka Alonso kazala je - da je novac namijenjen za organiziranje potpuno opremljenog centra za 400 osoba te da je grant dodijeljen Vijeću ministara BiH, ali da će projekt implementirati IOM, s kojom Banka ima izvrsnu saradnju.

- Ova finansijska podrška će zaista pomoći da projekt bude itekako uspješan i to je podrška BiH da riješi problem humanitarne krize i povećanog priliva migranata - naglasila je Alonso. 

Potcrtala je da ovo nije prvi put da Banka pomaže BiH te da su i ranije davali kredit i podršku za rješavanje pitanja kolektivnih centara u BiH u vrijednostima od 60 miliona eura.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za međunarodnu saradnju i evropske integracije Samir Rizvo ističe -da se migracioni tokovi sa područja BiH nastavljaju ujednačenim tempom te kako jučerašnji podaci pokazuju da je broj registrovanih migranata premašio 9.000.

- Naše procjene su da je pola od 9.000 još uvijek na području USK i sarajevskog kantona, a manji broj u ostalim - ustvrdio je.

Sredstva koja su danas dobili, naglasio je, bit će isključivo korištena za opremanje i adaptaciju migracionog tranzitnog centra u Ušivku u Hadžićima, te za plaće zaposlenima i hranu za korisnike centra.

Rizvo navodi da će centar početi s radom u naredne dvije do tri sedmice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.