DOGOVORI

Sarajevo: Općine Centar i Stari Grad podijelit će 4.000.000 eura

Hotel „Zelenika“ u Herceg-Novom čeka na prodaju

F. MUSTAFIĆ

2.8.2018

Nakon što je prošle godine presudom Vrhovnog suda Crne Gore hotel „Zelenika“ u Herceg-Novom vraćen Općini Centar, iz Starog Grada su tvrdili da imaju pravo na 40 posto od vrijednosti ove nekretnine. Oni podsjećaju da su ove dvije općine od 1956. do 1978. godine činile jednu općinu, pa na osnovu toga imaju pravo i da dijele zajednički stečenu imovinu van naše zemlje.

Podrška inicijativi

Tako će Centru pripasti 60 posto imovine „Zelenika“, a Starom Gradu 40. Vijećnici Centra već su podržali ovu inicijativu, a njihove kolege u Starom Gradu o ovome će raspravljati danas na posebnoj sjednici.

- Nekretninu ćemo prodati, a novac uložiti u neke kapitalne projekte. Dosta smo vremena potrošili da vratimo imovinu koja je van BiH, i ovo je prvi slučaj da je neko u tome uspio – rekao nam je načelnik Centra Nedžad Ajnadžić.

Vijećnici oba vijeća s kojima smo razgovarali uglavnom su jednoglasni da se hotel u Crnoj Gori treba prodati, a imovina, koja se procjenjuje na oko 4.000.000 KM, uložiti u infrastrukturu.

- Bili smo jedna općina i niko nije imao ništa protiv i da imovinu podijelimo. U Općini Stari Grad traže papir kojim će potvrditi pravo na hotel „Zelenika“, međutim, mislim da ga neće naći jer se nikada nije ni desila podjela imovine koja je van BiH. Centar je prije rata jednom čak i obnovio hotel, nakon zemljotresa u Crnoj Gori, pa nam i pripada više novca – kazao nam je vijećnik OV Centar Nihad Uk.

Napuniti budžet

Njegov kolega iz Starog Grada Seid Škaljić smatra da se hotel treba prodati kako se ne bi dopustilo da dalje propada.

- Novac od prodaje treba uložiti, recimo, u izgradnju kanalizacije na Širokači i Jerčedolima. Kako da objasnimo građanima da imamo hotele na moru, a da im istovremeno ulicom curi kanalizacija – smatra Škaljić.

Vijećnica OV Centar Tea Musić misli da prodaja hotela i nije baš najpametnije rješenje.

- Najlakše je nešto prodati. Mnogi smatraju da ćemo na taj način samo napuniti budžet. Glasali smo za raspodjelu imovine, a o eventualnoj prodaji razgovarat ćemo na narednoj sjednici Vijeća – rekla je Musić.

 I u Trpnju 11 i po dunuma zemlje

- Osim ove imovine, naše dvije općine imaju i 11 i po dunuma zemlje u Trpnju. Teško ćemo je vratiti jer hrvatski zakoni koče povrat imovine naše zemlje. Ovo zemljište već 20 godina koristi neki lokali moćnik koji tu ima kamp – dodao je Uk.  



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.