PROPALI PROJEKTI

Bačeno 70.000 maraka!

U centru grada umjesto zelenila ostalo ruglo ( A. Durgut)

Piše: D. BAŠIĆ

4.8.2018

Da od pompezno najavljivanog projekta zelene fasade u strogom centru grada nema ništa, sada je svima jasno. Zelena fasada postavljena na uglu ulica Maršala Tita i Alije Isakovića, nakon samo pet mjeseci, potpuno se osušila, a umjesto da bude izvor čistog zraka, pretvorena je u ruglo. 

Nove biljke

Glavni inicijator ove ideje bio je vijećnik Općinskog vijeća (OV) Centar Denis Challenger, koji je obećao da će, ukoliko projekt propadne, vratiti uloženi novac. Međutim, promijenio je mišljenje.

- Početkom jula krenulo se s redovnim održavanjem. Zamijenjeno je sve što se posušilo. Posađene su nove biljke. Treba kazati da ja nisam nosilac projekta, već da je to samo bila moja ideja – kazao nam je kratko Challenger.

Općina Centar ranije je za ovaj projekt izdvojila 70.000 KM, a Challenger nekoliko puta uvjeravao vijećnike da finansiraju ovu ideju, što se na kraju i uradilo.

Ipak, vijećnici s kojima smo razgovarali optužili su nadležne općinske službe da bez potpune analize novac olako daju.

Da se ovakav projekt nije smio finansirati, smatra vijećnica OV Centar Tea Musić.

- Za ovu fasadu dali smo 70.000 KM, a ona propada. Da bi se ovakav ili sličan projekt realizirao, potrebno je uraditi bolju analizu. Sada su nam samo kazali kako će se formirati neka komisija koja će utvrditi je li projekt propao i trebaju li se Općini vratiti pare – kazala je Musić.

Vratiti pare

Načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić je na prošloj sjednici Vijeća zatražio da se provjeri zbog čega se na fasadi lišće osušilo.

- Formirana je komisija koja će pregledati spornu fasadu. Ukoliko je ne budemo mogli dovesti u prvobitno stanje, izvođač radova morat će Općini vratiti pare – kazao je Ajnadžić, ne precizirajući šta će biti od njegovog obećanja da će naredne godine biti postavljene i dodatne zelene fasade kako bi se na taj način smanjilo zagađenje zraka.


Automatsko navodnjavanje

Projekt „Zelena fasada“ vodila je NVO „Opus“ u saradnji s arhitektonskim studijem "Atelier 01". Nakon ranijeg upozorenja Udruženja „Eko akcija“ da se zelena fasada osušila i dobila smeđi izgled, reagirali su iz „Opusa“, tvrdeći kako zeleni zid posjeduje sistem automatskog navodnjavanja i da se sve lako može provjeriti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.