CENTAR

Sobni bršljani vrijedni 70.000 KM skinuti s fasade

Iz Općine navode kako se nadaju da neće doći do problema kad je riječ o vraćanju novca za propalu investiciju

Zvanično skinuta zelena fasada

Piše: D. B.

21.11.2018

Zelena fasada na zgradi u ulici Maršala Tita, koja je posljednjih mjeseci privlačila veliku pažnju prolaznika, ali i turista, konačno je skinuta. “Pluća grada”, kako su pompezno najavljivana na početku realizacije projekta, pretvorila su se u ruglo grada. Na ideju općinskog vijećnika iz Centra Denisa Challengera, postavilo ih je Udruženje “Opus”, za šta je Općina dala 70.000 KM.   

Sistem navodnjavanja

Nakon što je zelena fasada postavljena, ekspertni tim iz preduzeća “Park” vještačio je zelenu fasadu i utvrdio da su bršljani koji su postavljeni, namijenjeni za unutrašnju upotrebu. Budući da su postavljeni vani, zbog toga su se i osušili.

No, kako su nam kazali iz Općine, do kraja godine, nova fasada bi trebala biti gotova.

- Studenti Akademije likovnih umjetnosti uredit će fasadu. Uskoro počinje oslikavanje Srebreničkog cvijeta i, u zavisnosti od vremenskih prilika, posao bi uskoro trebao biti završen - kazali su iz Općine.

Projekt “Zelena fasada” vodilo je Udruženje “Opus”. Članovi ove organizacije tvrdili su da zeleni zid posjeduje sistem automatskog navodnjavanja te da se neće osušiti. No, desilo se suprotno pa je načelnik Centra još ljetos zatražio povrat novca.

Ugovorene obaveze

- Nadamo se da neće doći do problema kad je riječ o vraćanju novca. Procedura za povrat novca pokrenuta je putem Pravobranilaštva Općine - kazali su iz Općine, istaknuvši da je ovo i opomena za sve one koji dobivaju sredstva iz budžeta, da moraju postupati u skladu s ugovorenim obavezama.

Neuspješno smo pokušavali kontaktirati nadležne iz “Opusa” kako bismo saznali hoće li Općini vratiti novac.  

 Inicirati kvalitetne ideje

Denis Challenger ranije je za naš list kazao da će, bez obzira na sve, nastaviti i dalje inicirati kvalitetne ideje. Rekao je i da će uložiti maksimalne napore kako bi se realizirale.

Zelena fasada predstavljala ruglo grada

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.