TURIZAM

Sarajevo živi 24 sata: Posjetioci su došli iz svih krajeva svijeta

Šetnja glavnim ulicama nezaobilazna za posjetioce ( A. Durgut)

Piše: A. TABAK – D. BAŠIĆ

14.8.2018

Posjetioci koji u naš grad pristižu iz svih krajeva svijeta dane u bh. prijestonici najčešće provode u šetnji glavnim gradskim ulicama te u obilasku kulturno-historijskih znamenitosti. Sate do večernjih filmskih projekcija u okviru Sarajevo Film Festivala (SFF) krate uživajući u tradicionalnoj kuhinji, ali i nezaobilaznoj kupovini unikatnih suvenira, posjeti muzejima i galerijama... 

Kultura i historija

Naša ekipa jučer je u Muzeju Sarajeva srela grupu turista koji su radoznalo posmatrali eksponate. Martina iz Italije kazala nam je kako je tek stigla i da joj je želja da sazna sve o historiji grada.

- Osim Muzeja Sarajeva, planiramo obići i ostale. Svakom od eksponata posvetim posebnu pažnju, a ono što me je posebno dojmilo jeste Latinska ćuprija – rekla je Martina.

Muamer Fazlić iz Muzeja Sarajeva kaže da nikad nije bilo više turista.

- Sezona je u punom jeku. Turista ima iz cijelog svijeta i sve ih zanima, od kulture, historije, spomenika... Što se tiče našeg muzeja, najzanimljiviji im je atentat – ističe Fazlić i dodaje da najviše posjetilaca ima iz Njemačke, Švicarske, Austrije i s Bliskog istoka.

U Saračima smo sreli Klemija, koji je s prijateljima došao iz Francuske. Rekao nam je da, osim što se lijepo provode noću, uživaju i tokom dana.

Posjetioci birali suvenire u Bezistanu

Istraživanje grada

Dane u istraživanju šehera provodi i Šarlot Entoni (Charlotte Anthony) s porodicom iz Kanade. Zatekli smo ih jučer u haremu Begove džamije. Odmah su nam ispričali kako njihovi preci vuku korijene iz naše zemlje te da zbog toga rado obilaze prostore bivše Jugoslavije.

- Zanimljiva historija nas uvijek vraća u grad. Planiramo obići i Ratni tunel te olimpijske planine – rekla je Entoni.

Hoteli popunjeni

Iz Turističke zajednice KS (TZ KS) kazali su nam da u prvih 10 dana u ovom mjesecu u našem gradu boravi 30.000 turista koji su ostvarili 65.000 noćenja.

- Najviše imamo turista iz Ujedinjenih Emirata, Saudijske Arabije, Turske, Kine i Italije. Većina hotela je popunjena. Osim raznovrsnog programa koji nudi SFF, turisti su zainteresirani za kulturno-historijske objekte, muzeje, Baščaršiju, Trebević, okolne planine - rekla je Razija Mešanović iz TZ KS.


Gosti svakodnevno obilaze i Muzej Jevreja

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.