NOVA SEZONA

Kurić: Korak prema istinski inkluzivnom društvu

Trudimo se da pokažemo da kultura ne treba da poznaje granice ili ograničenja, kaže Panjeta

Ministar Kurić na otvorenju sezone. M. Kadrić

A. S.

11.9.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Pozorište mladih Sarajevo večeras je počelo novu sezonu svečanim otvaranjem prilagođenog pozorišta za osobe sa invaliditetom i prikazivanjem inkluzivne predstave „Svirala“.

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajeva je u okviru projekta „Kultura pripada i meni“ zajedno sa Udruženjem „Život sa Down sindromom FBiH“ podržalo je prilagodbu Pozorišta mladih čime ono postaje prvo certificirano pozorište za osobe sa invaliditetom ne samo u Bosni i Hercegovini već i u regiji.

Svečanost otvaranja počela je otkrivanjem ploče sa oznakama pristupačnosti Pozorišta mladih, nakon čega su se prisutnima obratili ministar Mirvad Kurić, predsjednica Udruženja „Život sa Down sindromom“ Sevdija Kujović i ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer.

Ministar kuture i sporta KS Mirvad Kurić kazao je kako je zadovoljan ostvarenim projektom i da se nada da će i ostale institucije u BiH koje svakodnevno koriste osobe sa invaliditetom pratiti ovaj primjer.

- Kada smo u martu potpisali Memorandum o saradnji bilo je i skeptika koji su mislili da je ovo neizvodivo. Zbog toga mi je zaista drago što smo večeras svi zajedno ovdje i što smo potvrdili da smo bili oprijedjeljeni da sprovedemo pravu, istinsku inkluziju, ne samo onu deklarativnu. Ponosan sam na cijelu ekipu koja je radila na ovome, posebno se zahvaljujemo Ambasadi Švicarske, izjavio je ministar Kurić.

Ambasadorica Švicarske Andrea Rauber Saxer istaknula je kako je društvena inkluzija iznimno bitna i da je obnova Pozorišta mladih dobar primjer toga.

- Kao što svi znamo kultura je jako bitan dio života i smatramo da bi trebala biti dostupna svima kako bi mogli uživati u njoj, kazala je ambasadorica Saxter.

Svoje zadovoljstvo nije krila niti predsjednica Udruženja „Život sa Down sindromom FBiH, Sevdija Kujović, koja se zahvalila ministru Kuriću i Ambasadi Švicarske, kao i svim ostalim ljudima koji su dali doprinosa projektu „Kultura pripada i meni“.

Izvedena inkluzivna predstava „Svirala“

Nova sezona u obnovljenoj velikoj sali pozorišta počela je na najbolji mogući način, prikazivajem predstave za djecu pod nazivom „Svirala“, prema tekstu Ahmeta Hromdžića i režiji Alene Džebo. Ovo je prvi put da je izvedena predstava koja objedinjuje prilagodbu za slijepe i slabodvidne osobe, gluhe i nagluhe osobe, ali i one sa intelektualnim poteškoćama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.