PROJEKTI

RVI i paraplegičari dobivaju nova i kvalitetnija ortopeds ka pomagala

Ukupno će biti izdvojeno 3.700.000 KM <195> U program su uvedena i elektromotorna kolica i kolica koja su do sada koristili, ali mnogo kvalitetnija, istakla Ademaj

Ademaj: RVI više neće morati ništa doplaćivati. A. Durgut

A.T.

13.9.2018

Ratni vojni invalidi (RVI) i paraplegičari u KS, zahvaljujući Ministarstvu zdravstva na čelu sa Zilhom Ademaj (SBB), dobili su puno veća prava nego što su imali do sada. Ministrica Ademaj istakla je da su ratni vojni invalidi do sada bili uskraćeni za određena pomagala, naročito u pogledu njihovog kvaliteta, a koja uključuju potkoljene, natkoljene, podlaktne i nadlaktne proteze te kolica. 

Ugradnja proteze

- Do sada su proteze bile samo osnovne te su RVI morali prilikom bilo koje dodatne ugradnje ili prilagođavanja sebi doplaćivati novac. Sve ostale prilagodbe išle su na njihov teret. To više neće biti slučaj – rekla je Ademaj.

Ističe da su značajno povećali iznos novca za individualno prilagođavanje svakom RVI i paraplegičaru te za bolje materijale koji se koriste u proizvodnji tih pomagala.

- Mi smo do sada izdvajali oko dva miliona maraka na godišnjem nivou. Kako bismo osigurali potpunu uslugu, dakle sve što je potrebno za RVI i paraplegičare, izdvojili smo dodatnih 1.700.000 KM. Sada ćemo izdvajati oko 3.700.000 KM. Osim toga, povećan je iznos učešća i za određena sredstva i lijekove koje invalidi koriste. Mislim da su oni zbog ovoga sretni jer, kako kažu, do sada su imali pomagala, a kao da ih nisu imali. U program su uvedena i elektromotorna kolica i kolica koja su do sada koristili, ali mnogo kvalitetnija – dodala je Ademaj.

Nova pomagala

Ona je navela da su dobili i pravo na potpuno nova pomagala koja do sada nisu imali. Tako će ubuduće dobivati individualni personalni aparat sa zglobom i sandalom, individualni trodijelni KAFO sa zglobovima i obuću za individualno izrađeni aparat.


Odluka promijenjena prvi put 

Ministrica je kazala da je odluka o proširenom obimu prava za ratne vojne invalide i paraplegičare prvi put donesena 2004. i da otad nikad nije mijenjana.

- Ona je posebna odluka, a postoji i odluka i za druga ortopedska pomagala, koja se odnosi na sva osigurana lica. Ova odluka proizišla je iz Zakona o dopunskim pravima boraca i invalida gdje su u odnosu na sva druga osigurana lica ovom odlukom data veća prava RVI i paraplegičarima – dodala je Ademaj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.