SARAJEVO

Selimić: Ministrica Ademaj prihvatila je naše zahtjeve, premijer i direktor ZZO KS nisu

I za štrajk Sindikata doktora medicine i stomatologije je kazao da vlast ne može učiniti ništa, jer su, prema njegovim riječima, sindikalci radili sve po zakonu

S današnje konferencije za medije

D.B.

14.9.2018

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo je današnjoj konferenciji za novinare najavio generalni štrajk za ponedjeljak, 17. septembra. 

Sindikat je predstavnicima poslodavaca dostavio Prijedlog za izmjene Kolektivnog ugovora tražeći da se koeficijenti grupa složenosti poslova linearno povećaju svim radnicima u oblasti zdravstva na području Sarajevskog kantona.   

- Štrajk našeg sindikata zvanično počinje u ponedjeljak, 17. septembra u 7,30 sati. Razlog štrajka je diskiminacija koju je Vlada KS napravila još prošle godine, gdje je jednoj grupi uposlenika u zdravstvu, doktorima medicine i stomatologije KS dala povišene koeficijente, a nedoktorima nije. Tražimo 0,30 osnovicu plaće, linearno za sve nedoktore - kazao je Edo Selimić, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika KS.  

Rekao je da po tzv. Plavoj knjizi neki mogu dobiti koeficijent 0,70, a ostali koji zajedno rade u timu dobiju koeficijent nula.

To je klasična nepravda, odnosno diskriminacija. Za vrijeme razgovora, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS stalno nam je davao neke nove koeficijente i prijedloge. Novi prijedlog je bio da medicinskim sestrama i radnicima dižemo za 0,25, a nemedicinarima 0,20, dok diplomirane sestre nisu ni spomenute. Vidite koji je to diletantizam vlasti. Svojim prijedlozima idu dalje u diskriminaciju - pojasnio je Selimić. 

I za štrajk Sindikata doktora medicine i stomatologije je kazao da vlast ne može učiniti ništa, jer su, prema njegovim riječima,  sindikalci radili sve po zakonu.

Imali smo nevjerovatan pritisak vlasti koja nas je pokušala razjediniti i uništiti. Sindikat doktora stomatologije i medicine je od 5. septembra u štrajku. Jučer je Općinski sud donio odluku koja ne može biti pravomoćna idućih 15 dana, tako da se štrajk nastavlja. Vlast im ne može ništa do izbora - poručio je. 

Napomenuo je formiran i Sindikat na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, te kazao da oni ne štrajkuju, pa da prema tome ispada da je tamo sve med i mlijeko.

Dodao je kako vlast nema kapaciteta da istovremeno "ljulja" tri sindikata, a zatim je konstatirao da postoji novac dovoljan da se ispune njihovi zahtjevi.

Oni koji su nosioci posla imaju satnicu od 2,80 maraka, a oni koji nosaju papire imaju 3,12 maraka. Tražimo povećanje za 0,30 maraka. Ministrica Ademaj je to prihvatila, ali ne i premijer Kantona, Adem Zolj, i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja - zaključio je Selimić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.