REAKCIJE

Povećanje od pet posto nije dovoljno za kesu namirnica

Policijskom službeniku je to povećanje od 44 KM, a ministrima i premijeru će plaća biti povećana za 200 KM, kaže Ećo

Osam sindikata u KS izlazilo na proteste: Povećati plaće za 120 KM. Avaz

22.1.2023

Vlada Kantona Sarajevo najavila je da će budžetskim korisnicima plaće biti povećane za pet posto i to za više od 14.500 uposlenika. Odlukom je utvrđena osnovica za obračun plaće u iznosu od 330 KM, kao i bod u iznosu 1,05.

Isplata uvećanih plaća će uslijediti nakon usvajanja budžeta za 2023. godinu, a uposlenicima će retroaktivno biti isplaćena i razlika uvećanja za period trajanja odluke o privremenom finansiranju.

Sve poskupjelo

Ipak, sindikalisti nisu zadovoljni visinom povećanja jer, kako kažu, to nije dovoljno ni da se napuni jedna kesa u prodavnici.

Edo Selimić, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika, za „Avaz“ kaže da je prema podacima Zavoda za statistiku 17,5 posto.

- Potrošačka korpa za četveročlanu porodicu je oko 3.000 KM. Prosječna osnovna plaća medicinske sestre je oko 1.200 KM. Izračunajte koliko je povećanje od pet posto. Sve je poskupjelo sigurno barem za trećinu. Neko dobije jednokratnu pomoć neko ne. Radnici, realna ekonomija, privreda ne dobivaju pomoć, a oni u kancelarijama dobiju – rekao je Selimić.

Osam sindikata u KS je izlazilo na štrajk.

- Nema zakona o sindikatima. Na osnovu tog zakona svako bi morao imati, a ovako radi ko šta kako hoće. Povećanje od pet posto je smiješno. To je pojedeno do aprila mjeseca prošle godine - kaže Selimić.


Selimić: To je smiješno. Avaz

Ne prihvataju

Predsjednik Sindikata policije KS Sadik Ećo kaže da povećanje od pet posto nije dovoljno.

- Policijskom službeniku je to povećanje od 44 KM. Šta se može sa 44 KM uraditi.

Namješteniku je to od 38 do 44 KM, higijeničarke neće ni marke dobiti, jer su im mali koeficijenti. Mi to ne prihvatamo i to po nama nije uredu. Tražili smo da povećanje svima bude linearno povećanje od 120 KM. Oni sa većim koeficijentom će dobiti od 150 do 200 KM, ministri, premijer će dobiti po 200, a policijski službenik 44 – kaže Ećo.

Protest koji je bio najavljen je odgođen jer, kako kaže Ećo, čekaju formiranje nove Vlade KS kako bi krenuli u nove pregovore.

Ećo: Nije dovoljno. Avaz

Napraviti usklađivanje

Edo Selimić kaže da se trebaju uzeti četiri osnovna proizvoda i na osnovu njih vidjeti koliko je trebalo biti realno povećanje.

- Cijene od 1. januara 2022. do 1. januara 2023. nisu iste i treba napraviti usklađivanje. Postoje mehanizmi i treba po njima raditi – kaže Selimić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.