SAZNAJEMO

Telefonom liječe trovanja

Ako se otrujete, saznajte šta trebate hitno uraditi ; Građani pomoć mogu tražiti pozivom na broj 033 762 606 ; Centar u Zavodu za medicinu rada KS

Ademaj i Čabaravdić u Centru: U softveru zabilježeni svi mogući otrovi i antiotrovi. A. Durgut

S. M.

14.9.2018

Država Bosna i Hercegovina dobila je prvi put u historiji Centar za kontrolu trovanja. Sada građani na svakom pedlju naše zemlje imaju jednu adresu na koju će se moći javiti i zatražiti pomoć ukoliko posumnjaju da su se otrovali. 

Pozivom na broj telefona 033 762 606 u svako doba dana kazat će šta su pojeli ili popili i za nekoliko minuta dobit će odgovor šta trebaju konzumirati kao protuotrov ili koju drugu radnju poduzeti. 

Američki softver

Veliki je ovo projekt Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, na čelu sa Zilhom Ademaj (SBB), koji je realiziran u okviru Zavoda za medicinu rada KS.

Ekipa “Avaza” bila je u novom Centru, gdje smo razgovarali s Ademaj, direktorom Zavoda Mirsadom Čabaravdićem te uposlenicama Centra Nermom Memić, Lejlom Bahtić i Elmom Ćatović.

- Već dvije godine radimo na otvaranju Centra. Nabavili smo opremu i najpoznatiji američki softver za rad, u kojem postoje svi mogući otrovi i antiotrovi. Zaposlene su tri farmaceutkinje, koje su završile edukaciju u Zagrebu. One djeluju nakon što prime poziv u Centru. Kad dobiju informacije od građanina o trovanju lijekovima, hemikalijama, pesticidima, biljkama i svim drugim mogućim otrovima, odmah telefonom daju upute šta bi se u konkretnoj situaciji trebalo uraditi kako bi se na vrijeme poduzele mjere i uključila odgovarajuća terapija – kazala je Ademaj.

Budući da će ovaj centar biti jedini u državi, jer može opsluživati do šest miliona stanovnika, Čabaravdić nam je rekao da sada slijedi proces priključivanja Evropskoj asocijaciji centara za trovanje.

- Ovakvi centri su najvećim dijelom namijenjeni zdravstvenim radnicima. Kada pozove, ljekar će dobiti tačno određeni algoritam i redoslijed podataka koje treba raditi u dijagnostici, terapiji, pristupu, prognozi... Suština je i u tome što će Centar ukupnu zdravstvenu uslugu u pogledu trovanja pojeftiniti i za 40 posto, jer ljekarima daje gotovu informaciju. Čitav zdravstveni sistem pojačava svoju ekonomičnost – naglasio je Čabaravdić.

Procjena opasnosti

Farmaceutkinja Memić kazala je da još nisu primili nijedan poziv, jer tek slijedi upoznavanje građana i institucija o tome da je Centar otvoren.

- Kad nas građanin pozove i objasni šta se desilo, mi ćemo mu, na osnovu softvera i dobivenih podataka, reći da li je dužan da ode ljekaru ili ne. Na taj način ne opterećujemo zdravstveni sistem, jer ćemo određenom broju slučajeva, kad znamo da neće doći do teških trovanja, reći da je sve uredu te da pacijent ne mora ići ljekaru. Neki slučajevi podrazumijevaju hitan odlazak ljekaru. Sve piše u softveru. Mi dajemo brzu inicijalnu procjenu opasnosti svakog akutnog i hroničnog trovanja – dodala je Memić.

Evropski standard 

- U Evropi postoji 56 centara za kontrolu trovanja. Na Balkanu ga još nemaju Albanija, Crna Gora i Kosovo. Naši istočni i zapadni susjedi taj centar imaju od prije 30 godina. Na ovaj način i Bosna i Hercegovina uvodi evropski standard, odnosno pristup trovanju i kontroli – istaknuo je Čabaravdić.

Jedno od pitanja u Upitniku

Ademaj je kazala da su bh. građani često zvali zagrebački Centar za kontrolu trovanja. To je, kaže, i jedan od brojnih razloga što je otvoren ovaj u BiH.

- Također, ukoliko naša zemlja želi biti članica EU, mora imati jedan ovakav centar. Kad smo dobili Upitnik Evropske komisije za pristup EU, jedno od pitanja koje se odnose na zdravstvo iz poglavlja 19 bilo je: “Da li imate centar za kontrolu trovanja”, kao i niz drugih pitanja koja se odnose na problematiku trovanja. Tada smo morali napisati sve odgovore “ne”. Nakon toga smo odlučili osnovati Centar i sada je “da” – naglasila je Ademaj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.