BIH

Sve zdravstvene ustanove u KS pozitivno poslovale u 2016.

A. T. – F. Sa

9.10.2017

Intoniranjem himne nastavljena je 33. redovna sjednica Skupštine KS. 

Ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj dala je kratki osvrt na poslovanje svih zdravstvenih ustanova čiji su se izvještaji o radu danas našli pred zastupnicima. 

Ministrica je istakla da su uz izvještaje priložena i revizorska mišljenja o radu ovih ustanova, koja su pozitivna za sve, osim za Dom zdravlja KS, gdje su imali suzdržano mišljenje, iz razloga što ova ustanova nije rezervisala sredstva po osnovi tužbe uposlenika.  

Ademaj je istakla da je nemoguće bilo rezervisati sredstva kojih nema.

Kada je u pitanju program rada, Ademaj je naglasila da je izvršen po planu.  

- U nekim ustanovama imali smo povećan broj usluga, naročito laboratorijskih. Sve zdravstvene ustanove ostvarile su veće prihode u odnosu na 2015. godinu, čime su iskazale pozitivno poslovanje. Ukupni prihodi u 2016. godini na nivou primarne zdravstvene zaštite iznosili su 144.715.000 KM, dok su u bolničkim ustanovama iznosili 6.182.000 KM – kazala je Ademaj.

Po pitanju uposlenih u zdravstvenim ustanovama, Ademaj je istakla da je u protekloj godini uposleno 3.206 uposlenika, od toga 2.055 osoba medicinskog kadra, dok je 655 nemedicinskog.  

Ministrica je navela da najveće učešće u troškovima čine plaće - 86 posto. 

Zastarjelost opreme koju treba obnoviti, te dificit kadrova Ademaj je navela kao glavni problem zbog kojeg građani ne mogu dobiti blagovremeno uslugu i zbog čega se na dijagnostičke preglede čeka tri do četiri mjeseca. 

 Prema njenim riječima, u zdravstvenim ustanovama nedostaje pedijatara, oftamologa, radiloga, dok je višak stomatologa, a ponegdje i internista. 

Nakon ministricinog izlaganja zastupnici su otišli u harem Alipašine džamije položiti cvijeće na mezar bivšem ratnom komandantu Zaimu Imamoviću, dobitniku najvećeg ratnog priznanja Zlatnog ljiljana.



Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.