PROJEKTI

Najmodernija kotlovnica zagrijavat će 4.000 stanova

Vrijednost investicije je 4,6 miliona KM, a riječ je o najkompleksnijem i najvećem energetskom projektu u KS u posljednjih 25 godina, rekao direktor Džubur

Gradnja kotlovnice AM1 u završnoj fazi. A. Durgut

A.T.

26.9.2018

Preduzeće „Toplane“ privodi kraju radove na kotlovnici Alipašin Most 1 (AM1), čija je izgradnja započela u aprilu ove godine. Vrijednost investicije procjenjuje se na 4,6 miliona KM, a riječ je o najkompleksnijem i najvećem energetskom projektu u KS u posljednjih 25 godina. 

Mašinska oprema

Direktor „Toplana“ Admir Džubur kazao je za „Avaz“ da je 90 posto radova već završeno te da će polovinom oktobra kotlovnica biti puštena u probni rad. 

- Razvodna mreža već je urađena, sve je spojeno. Građevinski radovi koji se tiču kotlovnice i dimnjaka visine 63 metra su završeni. Urađena je i kompletna kotlovnica sa svom mašinskom opremom. Montirana su i dva kotla, a trenutno je u toku povezivanje elektroinstalacija, dok su svi ostali priključci završeni – rekao je Džubur, naglasivši da je preostalo još da se uradi vanjsko uređenje.

Nakon što kotlovnica, izgrađena po najmodernijim svjetskim tehnologijama, bude puštena u rad, Džubur je kazao da će zagrijavati 300.000 kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora, tačnije 3.500 do 4.000 domaćinstava, zavisno od veličine stanova.

„Toplane“ će, prema njegovim riječima, imati apsolutnu kontrolu nad zagađenjem zraka u ovom dijelu grada.

- S ovom kotlovnicom neće se stvarati nova mala ložišta i nećemo imati nekontrolirano sagorijevanje zraka. S obzirom na to da se kotlovnica gradi u naselju Otoka, koje je jedno od najzagađenijih, implementacijom projekta spriječit će se daljnje zagađenje zraka na području Kantona – rekao je Džubur.

Bez posade

Dodao je da je s ovom tehnikom planirano da kotlovnica radi bez posade, ali da će prvu sezonu raditi s određenim brojem ljudi dok se ne uhodaju u posao.

Kompletan projekt su, kako ističe, iznijeli radnici „Toplana“ te da taj rad nije ugrozio njihov posao na održavanju i pripremi sistema za narednu sezonu.


RP „Alipašin most 7“

Džubur je istakao da je završena i izgradnja magistralnog cjevovoda putem kojeg je predviđeno s kotlovnice AM1 snabdijevanje toplotnom energijom objekata u zoni koja je obuhvaćena Regulacionim planom „Alipašin most 7“. Također, završen je i priključni vrelovod za stambeno-poslovni objekt „Veneto Otoka“. 


Završeni radovi na kotlovnici i dimnjaku

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.