SUKOBI

Nelegalan izbor čelnika Privredne komore KS

Trenutno smo od Općinskog suda zatražili privremenu mjeru, ići će i tužba, a, prema svemu sudeći, i krivične prijave zbog zloupotrebe ovlasti, rekao Alagić

Alagić: I Skupština je nelegalno izabrana

E.P.

12.10.2018

Privredna komora KS trebala je jučer birati novo rukovodstvo, među kojima i predsjednika Komore. Međutim, kako saznajemo, sjednica Skupštine Privredne komore održana je nezakonito, a sve se dešavalo iza zatvorenih vrata. Čak je i novinarima bio zabranjen ulaz.  

Privremena mjera 

Budući da ni neki kandidati za predsjednika Komore na znaju šta se dešavalo na sjednici Skupštine, reagirali su putem advokata. Kako je za „Avaz“ kazao pravni zastupnik jednog od kandidata za predsjednika Komore, advokat Damir Alagić, na sjednici krajem septembra nelegalno je izabrana Skupština Privredne komore.

- Tako bi i današnji (jučerašnji, op. a.) eventualni izbor predsjednika Komore na takvoj Skupštini bio, također, nelegalan. Zbog toga smo od suda zatražili izricanje privremene mjere, kojom bi se Skupština Privredne komore proglasila nezakonitom i krenulo u novi, transparentan izbor prvo članova Skupštine, a onda i ostalih organa Komore - rekao je Alagić.

Budući da je bila zatvorena za javnost, izbornoj sjednici Skupštine nije mogao prisustvovati ni advokat Alagić. 

- Komora bi u svom radu trebala biti transparentna i javna, ali vidimo da ona štiti određene interese. U trenutku kada Komora bira rukovodstvo, javnosti nije dozvoljeno prisustvo sjednici, mi čak i ne znamo ko se sve kandidirao na rukovodeće pozicije u Komori. Naš odgovor će biti jednostavan. Trenutno smo od Općinskog suda zatražili privremenu mjeru, ići će i tužba, a, prema svemu sudeći, i krivične prijave zbog zloupotrebe ovlasti - rekao je Alagić.

Bez odgovora

Na čelu Komore je od 2015. godine Muamer Mahmutović, koji se ponovo kandidirao. Kako bismo čuli i drugu stranu, jučer smo u više navrata kontaktirali i Mahmutovića, ali nije odgovarao na telefonske pozive.

Kako se biraju organi

Privredna komora KS je neprofitno udruženje pravnih i fizičkih lica koja obavljaju privrednu djelatnost. Između ostalih djelatnosti, zastupa interese svojih članova pred državnim organima. Izbor organa vrši se tako što privredna društva predlažu izbornoj komisiji Komore članove za Skupštinu Komore. Nakon toga Skupština bira ostale organe Komore, pa i predsjednika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.