NEZGODE Usljed poledice

Hitna pomoć KS: U protekla 24 sata primljena četiri pacijenta s lomovima

Hroničnim bolesnicima dr. Bera je preporučio da bez velike potrebe ne izlaze iz domova, te da uzimaju svoje redovne terapije

Fena
06.01.2019 13:11

Pored lomova, pacijenti se u Hitnu pomoć javljaju zbog drugih zdravstvenih problema

Foto: Ilustracija

Tokom noći i jutra Hitnoj medicinskoj pomoći Kantona Sarajevo javila su se četiri pacijenta s povredama koštanih struktura tj. lomovima uzrokovanim padovima na poledici.  

Dežurni ljekar u Hitnoj pomoći Tihomir Bera u izjavi za Fenu kazao je da povrede nisu bile teže pririode.

- Zbog novih padavina koje se očekuju danas i sutra, preporučio bih mlađim sugrađanima da izađu i očiste prostor ispred svojih kuća ili da pomognu ljudima iz komunalnog, jer se veliki broj padova dogodi upravo ispred zgrada. Danas je nedjelja, ljudi ne idu na posao i vozila se manje kreću, ali sutra će biti rizično jer snijeg i dalje pada - kazao je dr. Bera.

Osim lomova, pacijenti se u Hitnu pomoć javljaju zbog problema sa srcem i visokim pritiskom, kao i oni koji imaju vrtoglavice, glavobolje, a povećan je i broj onih koji imaju viroze.

Hroničnim pacijentima dr. Bera je preporučio da bez velike potrebe ne izlaze iz domova, te da uzimaju svoje redovne terapije.

- Pacijenti koji imaju hronična oboljenja trebaju redovno uzimati propisanu terapiju te izbjegavati kretanje u jutarnjim i večernjim satima kada su niže temperature, a pacijenti koji imaju viroze trebaju se obratiti porodičnim ljekarima, ali i sami sebi mogu pomoći tako što će uzimati dovoljno tečnosti i mirovati - kazao je dr. Bera.

NA VRH