REAKCIJE

Direktor OŠ “Aneks“ i svih 25 radnika zaposleni bez konkursa

Bogunić utvrdila nepravilnosti, odnosno kršenje Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju

U OŠ „Aneks“ radnici u septembru i oktobru radili bez ugovora o radu

Piše: A. TABAK

17.1.2019

Vršioci dužnosti direktora u osnovnim školama više neće moći obavljati ovu funkciju duže od šest mjeseci. Također, nakon isteka ovog roka neće im biti produžen mandat vršioca dužnosti. Navedeno je to u zahtjevu koji je ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Zineta Bogunić uputila školskim odborima svih osnovnih škola. Na to se odlučila nakon što je utvrdila nepravilnosti, odnosno kršenje Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju u nekim školama.   

Istek mandata 

Ministrica Bogunić pozvala ih je na poštivanje zakona koji kaže da, ukoliko u nekoj od škola nije imenovan direktor ili je razriješen prije isteka mandata, školski odbor je dužan iz reda nastavnika ili stručnih saradnika škole imenovati vršioca dužnosti direktora na period koji ne može biti duži od šest mjeseci i to samo jednom.

Da se u pojedinim školama konstantno krši zakon, potvrdio nam je i predsjednik Sindikata osnovnog i predškolskog odgoja i obrazovanja Saudin Sivro istakavši kako samo u OŠ „Aneks“ u Novom Gradu radi direktor i 25 ljudi bez raspisanog javnog konkursa.

- Ova škola ima direktora koji je imenovan u avgustu prošle godine. Imenovao ga je privremeni Školski odbor, čiji je mandat istekao u novembru. Potom se krenulo u popunjavanje Školskog odbora mimo javnog konkursa pravdajući se procedurama. Škola na Aneksu funkcionira već peti mjeseci, a nemamo izabranog ni direktora ni Školski odbor putem javnog konkursa. Već drugi mjesec nemaju ni predsjednika Školskog odbora – rekao je Sivro.

Izdavanje saglasnosti 

Ističe da su se prije mjesec obratili Ministarstvu tražeći saglasnost za raspisivanje konkursa. Iako im je Ministarstvo to odobrilo, Sivro tvrdi da ga još nisu raspisali.

Iz Sindikata naglašavaju da postoji još škola u KS u kojima su direktori vršioci dužnosti duže od šest mjeseci.

Kršenje Zakona o radu 

Sivro ističe kako su u školi na Aneksu u septembru i oktobru radnici radili bez ugovora o radu, a radi se o uposlenicima koji su prešli iz drugih škola.

- Uposlenici OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar“ plaću su za te mjesece dobivali u svojoj školi iako su radili u školi „Aneks“. Jasno je da je došlo i do kršenja Zakona o radu neprijavljivanjem radnika – rekao je Sivro. 

Bogunić: Traži da se poštuje zakon

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.