SARAJEVO Iz Ministarstva zdravstva KS upućena obavijest

Nakon inicijative Zvonka Marića građani mogu refundirati troškove za usluge koje ne mogu dobiti u domovima zdravlja

Avaz.ba

Marić: Na inicijativu zastupnika SBB-a u Skupštini KS upućena obavijest da građani, mogu refundirati svoje troškove


Pacijenti u Kantonu Sarajevo su u protekom periodu zbog nedostatka reagensa u domovima zdravlja bili primorani da propisanu zdravstvenu uslugu dobiju u drugoj zdravstvenoj ustanovi zbog čega su imali dodatne troškove.

Tako je, na incijativu zastupnika SBB-a u Skupštini KS Zvonka Marića, iz Ministarstva zdravstva KS upućena obavijest da građani, osiguranici Zavoda zdravstvenog osiguranja KS mogu refundirati svoje troškove nastale u ovakvim slučajevima.

- U protekle tri godine Zavod zdravstvenog osiguranja KS je u ovakvim i sličnim situacijama vršio refundaciju troškova pacijenata koji imaju osnovni paket zdravstvenog osiguranja uz prilaganje uputnice s mišljenjem ljekara porodične prakse i uz fiskalni račun za pruženu uslugu ustanove, što pacijenti mogu i sada uraditi - poručila je ministrica zdravstva KS Amela Sofić.

Ona je naglasila da će ovo ministarstvo uraditi sve kako bi u budućnosti bilo što manje ovakvih situacija te pacijentima u javnim ustanovama bile osigurane pravovremene zdravstvene usluge.

Zavod zdravstvenog osiguranja KS je u ovakvim situacijama, po službenoj dužnosti, obavezan da od Doma zdravlja KS pribavi potvrdu da određena usluga nije mogla biti pružena u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a na osnovu koje se i vrši refundiranje nastalih troškova.

NA VRH

Podijeli članak na