ILIDŽA

Konji lome noge zbog rupa u Velikoj aleji

Fijakeristi među sobom sakupljali novac kako bi kupili dva, tri kubika betona i pokrpili rupe

Pukotine vidljive na skoro svakom dijelu Velike aleje

A. TABAK

20.2.2019


Iako je kompletna rekonstrukcija Velike aleje na Ilidži trebala biti urađena još prije više od dvije godine, osim povremenog krpljenja udarnih rupa, ništa konkretno nije napravljeno kako bi se poznatom šetalištu vratio nekadašnji sjaj.

Materijalna korist

Velika aleja nikad lošije nije izgledala, a u to se uvjerila i naša ekipa. Na skoro svakom koraku vidljive su velike rupe i pukotine koje otežavaju kretanje kako šetačima tako biciklistima i fijakerima.

Na ovaj problem nedavno je na sjednici Skupštine KS ukazao i zastupnik SBB-a Dževad Poturak, koji je tražio da se konačno utvrdi ko treba da preuzme odgovornost za održavanje Aleje kako bi njena sanacija mogla početi. Poturak je mišljenja da se obnova šetališta mora uraditi u cijelosti, a ne u dijelovima kako je do sada rađeno.

- Mislim da bi nam to kao gradu, kantonu i općini donijelo sigurno i materijalnu korist, jer ide ljeto, dolaze nam turisti. Međutim, stanje Aleje trenutno je katastrofalno i trebala bi biti što prije presvučena novim slojem asfalta – rekao je Poturak.

Da Aleja puna rupa predstavlja veliki problem i fijakeristima požalio nam se i Dženan Mahmutović, koji godinama vozi Alejom. Zbog rupa je, kaže, izgubio i konja.

- Uvjeti za rad su nikakvi. Osim toga što svakodnevno pucaju fijakeri, točkovi, najveći nam je problem što riskiramo da konj ošteti nogu jer tu onda nema lijeka. Znam pet vlasnika čiji su konji ovdje povrijeđeni. Ja sam imao konja koji je nezgodno stao u rupu i nije mu bilo spasa. U velikim smo brigama i ne znamo na koji način ovo riješiti – rekao je Mahmutović.

Izdvajali novac

Kazao nam je da su čak fijakeristi među sobom sakupljali novac kako bi kupili dva, tri kubika betona i pokrpili rupe.

Kantonalna ustanova za zaštićena prirodna područja u više navrata je izdvajala novac za obnovu određenih dijelova Aleje, a posljednji put je 2017. godine Općini Ilidža na račun uplatila 150.000 KM za rekonstrukciju.


Potrebna tri miliona KM

Ministar prostornog uređenje, građenja i zaštite okoliša Damir Filipović kazao je da izgradnja i rješavanje kanalizacije na tom lokalitetu usporava obnovu Velike aleje. Ističe da vrijednost kompletne obnove ovog lokaliteta, koja uključuje i rekonstrukciju Velike aleje, iznosi tri miliona maraka, koja trenutno nemaju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.