SARAJEVO

Kečo: Nesretna je sudbina Rame, koji, eto, ni mrtav nema mira

Jutros sam zaštitio skulpturu od daljneg propadanja, ističe Kečo

Kečo jutros zaštitio skulpturu od daljneg propadanja. M. Tabaković

Piše: D. BAŠIĆ

1.3.2019

U Velikom parku u Sarajevu u četvrtak je sat poslije ponoći ponovo oštećena skulptura - instalacija “Nermine, dođi!”. 

Skulptura, čiji je autor kipar Mensud Kečo, predstavlja jedan od najpotresnijih prizora srebreničkog genocida, kad otac Ramo doziva svog sina Nermina da se preda i da im srpski vojnici neće “ništa”.  Autor Kečo za ponovnu devastaciju spomenika saznao je iz medija. 

Tendenciozno urađeno 

- Umoran sam od svega ovog u vezi s tom nesretnom skulpturom. Nesretna je sudbina Rame, koji, eto, ni mrtav nema mira. Nekome smeta, pogotovo zato što mi se čini da ovog puta nije slučajno. Danas je 1. mart, zna se koji je praznik i koliko nama znači taj praznik. Mislim da je ovo tendenciozno urađeno. Jutros sam išao kako bi je zamotao, da se ne bi još više oštetila.  Vjerovatno ću morati o vlastitom trošku uraditi popravku skulpture. Mislim da bi iduće sedmice trebala biti prebačena u moj atelier - kazao je Kečo za “Avaz”, dodavši da sumnja u vjerovatnoću pronalaska počinitelja.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, danas su nam kazali da nemaju novih informacija o ovom slučaju. 

- Jučer je obavljen uviđaj i obaviješten tužilac. Međutim ni danas nemamo nekih novih informacija. Nažalost, moramo kazati da još uvijek nije poznata osoba  osoba koja je oštetila je spomen-obilježje - kazali su iz MUP-a KS. 

Građani Sarajeva su ogorčeni.

- Pokušavam da shvatim kome je ovo trebalo te zbog čega je ovo urađeno. Zanima me samo šta je svrha ili cilj osobe koja je ovo uradila - kazao je Hazim Karahmet.

Azra Fazlić ističe da je bila šokirana.

Posebne emocije

- Za mene ova skulptura ima poseban značaj, izaziva posebne emocije. Ovo se već drugi put dešava. Zašto nema kamera u blizini skulpture – pita Fazlić.

Hamdo Hasanović kratko kaže da je riječ o vandalizmu.

- Zgrožen sam činjenicom na šta su sve ljudi spremni. Treba da bude stid svakog pojedinca u ovom gradu. Ovo je slika naše prošlosti - kazao je Hasanović.

Otac i sin zajedno u smrti 

Skulptura je u Velikom parku postavljena u julu 2015. godine.

- Ramu i njegovog sina Nermina tim za ekshumaciju pronašao je 2008. godine u masovnoj grobnici nedaleko od Srebrenice - zapisano je na ovom radu.


U četvrtak poslije ponoći oštećena skulptura

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.