LIČNOST DANA

Umjetnik na djelu

Ko god da je nasrnuo na nijemi lik Rame Osmanovića neće ubiti sjećanje na genocid

Kečo: Kome zaista smeta skulptura „Nermine, dođi“. aRHIV

A. H.

3.3.2019

Nakon što je drugi put atakovano na skulpturu-instalaciju „Nermine, dođi“ u Velikom parku u Sarajevu, njen autor, kipar Mensud Kečo najavio je da će je opet vratiti u prvobitno stanje i to o svom trošku.

Skulptura kroz lik zarobljenika Rame Osmanovića iz Dobraka koji doziva sina Nermina da izađe iz šume i preda se srpskoj vojsci i policiji, nadajući se da će zajedno biti spašeni, podsjećanje je na tragičnu sudbinu blizu deset hiljada zarobljenih Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine.

Kome zaista smeta skulptura-instalacija „Nermine, dođi“? Jesu li na nju nasrnuli obijesni vandali ili je to neko namjerno ili, opet, nenamjerno učinio, teško je suditi, ali ko god da je, nije i neće uspjeti ubiti sjećanje na ono što ona simbolizira. Naprotiv.

Autor Mensud Kečo već je zaštitio svoje djelo od daljnjeg skrnavljenja i očekuje da ono naredne sedmice bude prebačeno u njegov atelje u Sarajevu kako bi ga popravio i ponovo vratio u Veliki park. Da sve nas, pa i one koji su prije nekoliko dana nasrnuli na nijemi lik Rame Osmanovića, podsjeća na genocid koji je prije 23 godine počinjen u srcu Evrope. Tako to rade pravi umjetnici.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.