BH PRIJESTONICA

Pogledajte panoramske slike Sarajeva: Najljepši spoj kultura Istoka i Zapada

A. LATIĆ

6.3.2019

"Awaz Twist Tower" - Avaz
Panorama grada Sarajeva - Avaz
Panorama grada Sarajeva - Avaz
Panorama grada Sarajeva - Avaz
Dnevni avaz
+4

Pozitivan trend rasta broja turista u glavnom gradu BiH nastavit će se i ove godine, svi pokazatelji govore tome u prilog. 

Nedavno održani Evropski omladinski olimpijski festival - EYOF najavio je na samom početku godine da će Sarajevo i u 2019. biti turistički centar regije. 

Podsjećamo, broj posjeta stranih turista Sarajevu u prošloj je godini  premašio sve dosadašnje rekorde, a mnogi su ga svjetski turistički magazini, zbog njegove neobične arhitekture koja je spoj istočne otomanske i zapadne austrougarske kulture, svrstali među mjesta koja se moraju posjetiti. 

Ono što turiste najviše fascinira nakon posjete Sarajevu je činjenica da se u samo nekoliko stotina metara kvadratnih nalaze bogomolje nekoliko najvećih svjetskih religija i, tako netaknute, stoljećima žive u slozi, na različite načine pozivajući vjernike na molitve. 

Razlog više za posjetu glavnom gradu BiH, turistima su svakako i ratne priče o opsadi iz devedestih godina prošlog stoljeća koje su obišle svijet.

Zbog ovakvih slika Sarajeva koje njegovi posjetioci odnose u svijet, naš glavni grad se u svjetskim turističkim magazinima nerijetko naziva evropskim Jerusalemom.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.