SPOROVI

Specijalci hoće tenk, a načelnik Ajnadžić ne da

Ponudit ću mjesto gdje se tenk može postaviti i gdje će služiti svrsi, rekao Ajnadžić

Idejno rješenje spomenika kod Druge gimnazije s kojim se ne slaže Općina

A. T.

12.3.2019

Udruženje veterana Odreda policije „Bosna“, mjesec pred obilježavanje godišnjice Odreda, jučer je ponovo zatražilo od načelnika općine Centar Nedžada Ajnadžića da im da dozvolu za izgradnju spomen-obilježja. 

Poznato je, naime, da specijalci kao idejno rješenje spomenika koji bi trebao biti postavljen u parku Druge gimnazije u ulici Sutjeska imaju uništeni tenk neprijateljske vojske s iskrivljenim topom, a da Ajnadžić to ne dozvoljava. 

Udobne fotelje

- U ratu smo uništavali tenkove, a ne cvijeće! Poginuli specijalci zaslužuju dostojanstven spomenik koji će jasno ilustrirati o kakvoj je borbi bilo riječ, a ne neka polovična rješenja koja nam se nude. Prije više od dvije decenije dok se branio svaki pedalj Sarajeva, svi bismo bili presretni da smo imali tenkove i teško naoružanje koje nas je okruživalo i svakodnevno napadalo tokom opsade. 

Danas, dok se sjedi u udobnim foteljama i stranačkim pozicijama, nekome je zasmetao tenk. Uništeni tenk neprijateljske vojske simbolizira kako su hrabri specijalci i svi drugi sinovi i kćeri BiH išli srcem na čelik – stoji, između ostalog, u jučerašnjem saopćenju Udruženja.

S druge strane, načelnik Ajnadžić u izjavi za „Avaz“ jučer je kategorično potvrdio da Udruženje neće dobiti tenk u parku i da je to definitivna odluka Općinskog vijeća i Gradske uprave.

Zaštita tekovina

- Neka nađu rješenje bez tenka i mogu dobiti spomenik u parku Druge gimnazije. Ja ću im ponuditi mjesto gdje se tenk može postaviti i gdje će služiti svrsi. Stoga ih pozivam da ne budu isključivi, jer je Općina raspoložena da participira u rješenju kojim se štite tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata – rekao je Ajnadžić, istakavši kako je protiv tenka i Druga gimnazija, kao i građani te mjesne zajednice.

Dozvolu čekaju od 2017.

Iz Udruženja veterana Odreda policije „Bosna“ kazali su da će na spomeniku biti ispisana imena 81 poginulog specijalca. Dozvolu za izgradnju spomenika čekaju još od 2017. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.