IDEJE

Uskoro vraća stari sjaj

NEKADA: Ovako je izgledala stanica

Piše: Avaz.ba

27.5.2019

Sada oronuli nacionalni spomenik BiH, a nekada reprezentativna željeznička stanica na Bistriku koju je čuveni „ćiro“ posljednji put napustio 1978. godine, uskoro će postati mjesto susreta kulturnih društvenih događaja značajnih za Sarajevo. 

Čekaju odobrenje

Stanica se konstantno urušava i propada, ali iz Gradske uprave najavljuju skoru rekonstrukciju. Ističu da će nakon rješavanja imovinskopravnih odnosa Grad dobiti odobrenje za rekonstrukciju te je za to izdvojeno 960.000 KM iz neto dobiti koju je JP „Sarajevo“ ostvarilo 2018. godine.

- Rekonstrukcijom i restauracijom jedine željezničke stanice iz perioda austrougarske vladavine, bistrička stanica bi bila pretvorena u značajnu kulturnu i turističku atrakciju - kazali su iz Gradske uprave. 

SADA: Oronuli nacionalni spomenik

Bistrička stanica ima veliki turistički potencijal zbog svoje lokacije i fantastičnog položaja unutar gradske zone, odakle se pruža fascinantan pogled na grad.

Prvi voz

Zgrada željezničke stanice Bistrik izgrađena je davne 1906. godine, iako prvi voz u Sarajevo ulazi 5. oktobra 1882. godine, a dovlači ga tada popularna lokomotiva „Rama“.

Mjesto gdje je Valter sa saborcima zauzeo lokomotivu

Oni koji se sjećaju čuvenog filma Hajrudina Šibe Krvavca „Valter brani Sarajevo“ iz 1972. godine sigurno pamte i kadrove snimljene na bistričkoj stanici. Posebno kada Valter sa saborcima zauzima lokomotivu legendarnog „ćire“, voza koji je do sredine sedamdesetih na ovu stanicu svakodnevno stizao i koji je mnogima do danas ostao u sjećanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.