KANTON SARAJEVO

Konaković: Primjeni nove uredbe protive se oni koji pokušavaju očuvati svoja mala carstva

Jedna od sankcija može biti osnov za razrješenje odgovorne osobe

Elmedin Konaković. Fena

Fena

7.6.2019

Primjena nove uredbe o kontroli javnih nabavki u svim institucijama Kantona Sarajevo bit će odgođena za šest mjeseci, potvrdila je danas Lejla Brčić, ministrica pravde i uprave KS.

Riječ je o uredbi koja bi trebala onemogućiti i učiniti vidljivijim pokušaje korupcijskih procesa. 

Međutim, prema riječima Elmedina Konakovića, predsjedavajućeg Skupštine KS, uvođenju te uredbe suprotstavljaju se određeni političari, jer se plaše transparentnosti i borbe protiv korupcije.

- Oni na taj način pokušavaju očuvati neka svoja mala carstva, posebno u segmentu javnih nabavki - potcrtao je Konaković.

Ministrica Brčić pojasnila je kako uredba pojačava kontrole i uvodi eksperte u proces javnih nabavki, te onemogućava određene administrativne propuste koji su se prije dešavali.

- Za primjenu uredbe treba promijeniti planove nabavki i interne akte institucija, te obučiti one koji će provoditi procese javnih nabavki. Jedna od sankcija koju sadrže sve nove uredbe Vlade KS je to da njihovo nepoštivanje može biti osnov za razrješenje odgovorne osobe, jer se pokazalo da ranije novčane sankcije nisu davale rezultat - kazala je Brčić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.