OBRAZOVANJE

Propali eksperiment: Proljetni raspust bit će ukinut

Naredne godine nastava bi se trebala završiti 9. juna

Djeci je u ovom periodu teško pratiti nastavu. Arhiv

Piše: A. TABAK

21.6.2019

Proljetni raspust u aprilu koji je prije dvije godine uveo tadašnji ministar obrazovanja Elvir Kazazović, najvjerovatnije, bit će ukinut, što znači da je zvanično propao taj eksperiment. Potvrdila nam je to ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Zineta Bogunić, istakavši kako prije toga moraju izmijeniti Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju te da im je namjera da to urade na narednoj sjednici Skupštini.  

Djeci pretoplo 

- Kalendar za iduću školsku godinu mora biti donesen do 30. juna. Nastojat ćemo to promijeniti i iduće godine nastava bi se završavala 9. juna, a ne bi trajala do ovog perioda. Djeci je sada pretoplo, teško im je, dekoncentrirana su i odužila se školska godina. Mi smo već pripremili za sjednicu Vlade izmjenu ovog zakona – rekla je Bogunić.

Bogunić: Odužila se školska godina. Arhiv

Predsjednica Skupštine Vijeća roditelja KS Dijana Parla kazala je kako Vijeće roditelja nema stav, niti ih je iko išta pitao o ukidanju nečeg što je zakonom uvedeno.

 Adekvatna analiza

- Kada je donošen Zakon, uloženo je 108 amandmana i nijedan od njih se nije odnosio na taj član zakona, niti je sugerirao ukidanje raspusta. Pretpostavljam da će s izmjenama Zakona Vijeće dobiti mogućnost da kaže svoj stav. Mi za sada ne znamo na koji način i kako je taj raspust utjecao na djecu i da li su argumenti koji se iznose na ovaj način, ustvari, argumenti koji su proizašli iz adekvatne analize – kazala je, između ostalog, Parla.

Možda Ministarstvo ima određenu analizu i možda će ona do nas doći u narednom periodu, ali evo kraj je godine, a mi još nismo dobili nikakav dopis - rekla Parla. 


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.