REAKCIJE

Vlada KS o Institutu za kulturu i umjetnost: Iz budžeta nije uplaćena nijedna marka

Ovo nije prvi put da se težnja Vlade pokušava negativno predstaviti da bude kohezivni faktor u BiH

Vlada KS. Arhiv

Avaz.ba

29.6.2019

Vlada Kantona Sarajevo oglasila se nakon pisanja pojedinih medija o odluci da podrži djelovanje Instituta za kulturu i umjetnost.

Njihovu reakciju koja je objavljena na stranici Vlade KS prenosimo u cjelosti:

Institut kao projekt je predstavljen prethodnoj Vladi Kantona Sarajevo i tadašnjem sazivu Skupštine KS još krajem 2017. godine, a prilikom donošenja Nacrta budžeta za 2018. godinu. Tada je prihvaćen i uvršten u Budžet za 2018. godinu.  Pozadina kreiranja Instituta je nasušna potreba da se zbog nedostatka državnog resora koji se bavi kulturom, kreira mehanizam koji bi omogućio zajedničko djelovanje svih u kreiranju boljih prilika za sektor kulture u BiH.

Vizija ministra kulture i sporta Mirvada Kurića bila je upravo stvaranje projekta koji bi imao za cilj obuhvatiti jedinstveni kulturni prostor na području cijele BiH i uz učešće kantona i oba entiteta sa svojim predstavnicima.  Krajnji cilj je raditi na jedinstvenim standardima, podržavati zajedničke projekte iz različitih djelova BiH i zajednički nastupati prema EU.  Ministar Kurić je i lično tokom susreta sa kolegama van Kantona Sarajevo govorio o ovoj ideji i pozivao na učešće svih nivoa vlasti u radu ovog Instituta, između ostalog tako što će nominirati svoje predstavnike i finansijski podržati isti.

- Iz budžeta KS tokom 2018. i 2019. godine nije uplaćena niti jedna marka u svrhu ovog projekta, jer još uvijek  nije dobio oblik fondacije u kojoj bi se nalazili svi učesnici ovog procesa. Vlada će, ukoliko ovaj projekat ne zaživi, osnovati instituciju u Kantonu Sarajevo i raditi na normama i standardima u oblasti kulture ali bi učešće svih djelova BiH imalo mnogo značajniji efekat - rekao je ministar Kurić.

Premijer Forto je rekao je da ovo nije prvi put da se težnja Vlade da bude kohezivni faktor u BiH pokušava negativno predstaviti.

- Ovaj projekt je usvojen u prošlom sazivu. U pitanju je planirano izdvajanje, naglasak  na riječ planirano, a ne realizirano. Vlada koju vodim je u ovom kratkom periodu više puta pokazala i dokazala koliko insitiramo na trasparentnosti.  Građani mogu biti sigurni da nećemo uplatiti niti jednu kovertibilnu marku bez opravdanosti i prethodne provjere - rekao je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i dodao da Vlada KS vodi politiku zdravog razuma, a ne podobnosti.

- Pozivam svakako medije da kada imaju pitanja o našem radu da nas slobodno kontaktiraju i mi ćemo im rado dati detaljne odgovore kako bi se izbjeglo širenje nepotpunih informacija.  Mi ćemo nastaviti da radimo za naše građane, a želimo da nas oni prate, propitkuju, sugerišu i ako treba kritikuju.  Samo tako možemo zajednički promijeniti ovaj ambijent - poručio je premijer Forto.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.